Minitop wordt lesje Brusselse zeden voor Alexis Tsipras

De Griekenland moeten snel met bezuinigingsvoorstellen komen. In ruil daarvoor krijgen ze ook hulp.

De Griekse premier Alexis Tsipras, die in zijn eerste vijftig dagen de hele EU tegen zich in het harnas heeft gejaagd, kreeg gisteren in Brussel één uitgestoken hand – die van Jean-Claude Juncker. De voorzitter van de Europese Commissie kondigde na afloop van een tweedaagse EU-top aan dat het noodlijdende Griekenland extra begeleiding krijgt bij het aanvragen van Europese subsidies (uit structuur- en cohesiefondsen).

Voor dit jaar ligt er 2 miljard euro klaar voor Griekenland, maar de autoriteiten daar weten Brussel moeilijk te vinden. Een nieuw team binnen de commissie moet dat veranderen. „Het geld is er, en het is aan de Grieken en de Europeanen niet uit te leggen dat het niet gebruikt wordt”, zei Juncker.

Junckers aanbod was een pleister op de wonde. Want verder kreeg Tsipras te horen dat hij alsnog heel snel aan de slag moet, wil hij een ‘faillissement’ voorkomen. Na een lange, nachtelijke bijeenkomst in de marge van top, met onder meer de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande, moest Tsipras beloven dat hij binnen een week met een gedetailleerde lijst van hervormingen en bezuinigingen komt.

De minitop was „een reality-check” geweest, zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders. En een lesje Europa. Tsipras, die zijn regering zelf gisteren „onervaren” noemde, werd volgens een betrokkene „op pedagogische wijze” ingewijd in de institutionele en politieke mores van Brussel.

Tsipras keert niet helemaal met lege handen huiswaarts. Eind februari werd afgesproken dat Athene 7,2 miljard euro aan noodsteun kan krijgen als het zijn door EU-instellingen gemonitorde programma succesvol voltooit, uiterlijk in juni. Maar om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen is eerder geld nodig. Tsipras kreeg donderdagnacht te horen dat dit kan, als het lijstje dat hij inlevert maar indrukwekkend genoeg is.

Merkel wilde gisteren niet spreken van een harde toezegging, al was het maar omdat er behalve zijzelf en Hollande geen andere regeringsleider aan tafel zat. Maar officieus zou dit Griekenland de zomer door moeten helpen. De eerste datum die circuleert is 8 april. Dan zou Athene alvast 1,9 miljard euro kunnen krijgen: winsten die de Europese Centrale Bank maakte op tijdens de eurocrisis opgekochte Griekse staatsobligaties, geld waarvan andere EU-landen afstand hebben gedaan ten faveure van Griekenland.

Toevallig, of niet, is dat ook de eerstvolgende datum dat een lening moet worden afgelost: 1,4 miljard euro. Veel tijd is er niet en alles hangt af van het Griekse lijstje volgende week. „We komen met een pakket”, zei Tsipras. „En daarna komt er stap voor stap geld beschikbaar.”