Ministerie Tunesië geeft beelden vrij van daders aanslag Bardomuseum

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beelden van beveiligingscamera’s vrijgegeven waarop de daders te zien zijn van de aanval op het Bardomuseum woensdag. Bij die aanslag kwamen 21 mensen om het leven inclusief de daders.

De twee daders komen hier een derde man tegen van wie niet bekend is wie hij is. Foto AP / Ministerie Binnenlandse Zaken Tunesië

Het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft beelden van beveiligingscamera’s vrijgegeven waarop de daders te zien zijn van de aanval op het Bardomuseum woensdag. Bij die aanslag kwamen 21 mensen om het leven inclusief de daders.

Op de Facebookpagina van het ministerie is te zien hoe de twee mannen gewapend door het museum lopen met hun rugzakken. De video bevat ook stills van de lichamen van de daders waarop te zien is dat een van hen een bomgordel droeg (waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Het nationale en grootste museum van Tunesië ligt vlak naast het parlementsgebouw in de hoofdstad Tunis. De twee mannen drongen het museum binnen, waar op dat moment honderden bezoekers aanwezig waren, begonnen met schieten en gijzelden verschillende toeristen. Tunesische troepen bestormden daarop het museum, de daders werden bij de schietpartij doorgeschoten.

Het is nog niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de aanslagen. Tunesië heeft sinds de revolutie in 2011 te maken met verschillende extremistische en jihadistische groeperingen die in het land opereren. Enkele daarvan hebben banden met Islamitische Staat (IS). Inmiddels zijn er twintig mensen gearresteerd die verdacht worden van betrokkenheid bij de aanslag.

De Spaanse burgemeester Josep Cusido van Vallmoll, een stadje dat 100 kilometer van Barcelona ligt, was de bewuste dag ook aanwezig in het museum en overleefde de aanslag. Hij riep vandaag op tot maatregelen om meer doden in de toekomst te voorkomen.

    • Anouk Eigenraam