Opinie

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

Stelling: Griekenland ondermijnt de Europese cultuur

Na tweeduizend jaar lang de mediterrane kustlijn te hebben verziekt met piraterij, tolheffingen en vuurtorens die werkelijk nergens op slaan, na onze Middeleeuwen abrupt te hebben doen stoppen door hun opdringerige invloed in de Renaissance, na sindsdien generaties scholieren oververmoeid te hebben gemaakt met onmogelijke grammatica, na een omgeving te hebben gefaciliteerd die onze jeugd onflatteus in beeld bracht in Oh Oh Cherso is het duidelijk dat de Grieken er al eeuwenlang alles aan doen om de Europese cultuur te ondermijnen. We moeten hen hier niet nog eens bij gaan helpen door welwillend te reageren op hun nieuwe marxistische parlement en bijbehorende fiscale plannetjes.

Stelling: De zon heeft afgedaan

Na de onwilligheid van de zon, op vrijdagochtend, om eindelijk eens zichtbaar te verduisteren, is het zonneklaar: Nederland heeft het gehad met dit hemellichaam. Niet alleen zijn we uiterst tolerant gebleken met betrekking tot de gaten die zij in de ozonlaag brandde, kopen we crèmes zodat ze door kan gaan met het frituren van ons vel zonder dat we daarvoor meteen naar Beverwijk moeten, na vrijdagochtend is het overduidelijk dat de zon geen moeite voor ons meer wil doen. Het zou veel schelen als we de zon zouden opblazen. Kost wat, maar dan ben je van heel wat jaren van teleurstellingen verlost.

Stelling: Mama schrijven we met één ‘m’

Oké oké, volgens de Van Dale mag het allebei. Dubbel m, of ééntje. Maar jezus, wat geeft dat een keuzestress. Weg dus, met die polderoplossing. Vanaf heden schrijven we mama met één ‘m’. Want mamma ziet er zo dom uit, en bovendien hebben wij mama en papa niet zelf bedacht, maar overgenomen uit het Frans. Met maman en papa waren zij ons ruim zes eeuwen voor.

Stelling: De UEFA is tegen ons

Na bekendmaking van de laatste acht ploegen voor de kwartfinales van de Champions League, waarin voor de zoveelste keer iedere club uit Nederland buiten beschouwing is gelaten, is het overduidelijk dat er in het Europees voetbal geen ruimte is voor een Nederlandse ploeg. Supporters, clubs en spelers zijn bijzonder teleurgesteld in de UEFA, die naar aanleiding van haar selectieve aanstellingen van scheidsrechters ook weleens eenzelfde soort welwillende houding zou kunnen hebben aangaande clubs in Nederland. Kom op mensen, zelfs Monaco heeft dit jaar een kans gekregen, terwijl dat toch een stuk minder inwoners heeft dan Nederland.

Stelling: Het communisme moet terug

52,5 procent van de kiesgerechtigde Nederlanders was niet naar de stembus te branden en ondertussen zeikt Maagdenhuis & co met veel bombarie het kapitalisme af. Point taken. Het communisme moet terug. Met dictator en zonder eigendom is het leven een stuk overzichtelijker. Weg declaratieschandalen, weg welvaartsziekten. En die stemwijzer gaf toch alleen maar stress. Waar we onze competente despoten vandaan moeten halen, heeft Plato vier eeuwen voor Christus al bedacht: filosofen moeten aan de macht.

en Francisca Wals