‘Met droombeelden bijdragen aan vreugde’

Tussen de inzendingen van NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert zitten een hoop opvallende foto’s. Beelden die vragen oproepen en nieuwsgierig maken naar het verhaal erachter. Eén daarvan is de foto Wilde vlucht van Lutti Esser (45) uit Kerkrade.

Foto/bewerking: Lutti Esser

Tussen de inzendingen van NRC’s fotowedstrijd Nederland Fotografeert zitten een hoop opvallende foto’s. Beelden die vragen oproepen en nieuwsgierig maken naar het verhaal erachter. Eén daarvan is de foto Wilde vlucht van Lutti Esser (45) uit Kerkrade.

“Mijn passie is het manipuleren van foto’s. Dat heeft met mijn beroep te maken. Ik werk 27 jaar bij de politie en zie daar behoorlijk veel ellende. Met droombeelden wil ik bijdragen aan een beetje vreugde, vrede en harmonie in de maatschappij. Als ik thuis kom van mijn werk, zet ik vaak een muziekje op en ga ik concepten tekenen.

De nodige foto’s probeer ik altijd zelf te fotograferen. Voor deze manipulatie heb ik zes foto’s in elkaar gebakken. Het bandenspoor kwam ik tegen op een zandvlakte, het mulle zand in een wandelpark in Maasmechelen. De achtergrond is het klooster Rolduc van Kerkrade, waar ik op een steenworp afstand van woon. Als modelletje gebruikte ik het zoontje van een collega. Ik fotografeerde het kleine menneke in mijn eigen fotostudio aan huis. Alleen de olifant heb ik gekocht op een stokfotosite.

Het kind en de olifant rennen op een speelse manier achter elkaar aan. Het is een vlucht zonder gevaar. Ik hoop te laten zien dat ze zich op hetzelfde level bevinden. Zowel het kind als het dier hebben nog een bepaalde eerlijkheid en reinheid en zullen elkaar weinig aandoen. Volwassenen daarentegen tonen vaak geen respect meer voor dieren. Wij doen ze enorm tekort.

Ik bewerk de foto’s altijd in Photoshop. In België volgde ik daarvoor een driejarige cursus. Ik nam deel aan de wedstrijd omdat ik benieuwd was wat mensen van mijn werk vinden. Ik heb het reglement alleen even vluchtig doorgelezen en wist niet dat manipulatie uitgesloten was. Als ik dat geweten had, had ik niets ingestuurd.”

Het thema in de maand maart is ‘Beweging’. U kunt foto’s inzenden en bekijken via nrc.nl/fotowedstrijd

    • Joke Beeckmans