Meer dan twintig arrestaties in verband met aanval Tunis

De politie en voor het Bardomuseum in Tunis.
De politie en voor het Bardomuseum in Tunis. AP / Michel Euler

De Tunesische autoriteiten hebben meer dan twintig verdachten gearresteerd voor de aanval op het Bardomuseum in Tunis.

Dat meldt persbureau Reuters. De autoriteiten denken dat tien van hen direct betrokken zijn bij de aanval. De minister van Binnenlandse Zaken zegt dat een “grootschalige campagne” is opgezet tegen de aanvallers.

Op een speciale mis in een kathedraal in Tunis voor de slachtoffers (twintig toeristen en drie Tunesiërs) zijn honderden mensen afgekomen. Ook ministers zijn aanwezig.

Aanval zware klap voor Tunesië

De aanval van afgelopen woensdag was de dodelijkste toeristen sinds 2002. Toen vielen 21 doden bij een bomaanslag van Al-Qaeda op een synagoge op het eiland Djerb. Aanvallen in Tunesië komen vaker voor, maar niet op deze schaal.

De aanslag is een zware klap voor Tunesië, dat wordt gezien als het enige succesverhaal van de Arabische Lente, schreef onze Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer eerder in NRC Handelsblad: (€)

“Terwijl andere landen in de regio kampen met hardnekkige autoritaire reflexen (Egypte) of wegzakken in oorlog en wetteloosheid (Syrië, Irak, Libië, Jemen), heeft in Tunesië het autoritaire regime van president Ben Ali plaatsgemaakt voor democratie op basis van compromissen.

“De aanslag dreigt dit succesverhaal bruut te verstoren. De nieuwe coalitie van seculieren en moslimfundamentalisten, die vorige maand aantrad, staat voor grote problemen. Terrorisme is een reëel gevaar, dat gevoed wordt door de burgeroorlog in buurland Libie. En de verouderde economie moet grondig hervormd worden om banen te creëren voor de enorme hoeveelheid werklozen.”

De regering wil in sommige steden het leger gaan inzetten om de veiligheid te waarborgen. Tunis wordt sinds de aanval zwaar bewaakt door agenten.

IS heeft aanslag opgeëist

De Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar er bestaat twijfel over de waarheid daarvan. Ook een aan Al Qaeda gelieerde groep plaatste details over de aanval online. Volgens de regering waren twee aanvallers getraind in jihadistische kampen in Libië.