Lastige vragen over alles om ons heen

Een nieuw boek geeft meer antwoorden dan je ouders.

Jij stelt vast wel eens een moeilijke vraag. ‘Waar begint de staart van een slang?’ ‘Zijn sterren heel groot, of zijn mensen heel klein?’ of ‘Waarom hebben vrouwen geen baard?’ Dr. Zeepaard las deze week een nieuw boek met leuke, ingewikkelde vragen. Het heet Waarom? De grote kinderencyclopedie. Een encyclopedie is een boek waaruit je over alles iets kunt leren.

Alles? Nou, het gaat niet over rekenen of kunst of hoe je moet badmintonnen, maar er staan veel weetjes in. Over geschiedenis (over neanderthalers, Romeinen en de Chinese muur enzo). Over dieren, over je lichaam, over de aarde en de ruimte. Het boek staat vol met plaatjes. Er zijn lekker veel 3D-tekeningen bij, zodat je ook in een piramide of in een onderzeeër kunt kijken.

Elke bladzij begint met een vraag. Zoals ‘Waarom hebben leeuwen een vacht?’ en dan gaat het ook over hoe leeuwen en andere zoogdieren leven.

Er zijn vragen bij waar grote mensen ook het antwoord niet op weten. Zoals ‘hoeveel dieren zijn er op de wereld’ of ‘waar zit het denkgedeelte in je hersenen’. Dat weet niemand, maar dat staat er niet bij. Verder kun je wel veel leren uit dit boek. Het leukst vond dr. Zeepaard de diepzee en de doorsnee van de maan. Het stuk over het lichaam was een beetje te netjes. Plas noemen ze ‘urine’ en poep ‘ontlasting’. Dat doen alleen dokters. En op het plaatje van snot stond geen snot, maar groene belletjes. Waarom?