Opinie

    • Youp

Koffie?

‘Dat moet toch een topgevoel zijn”, zegt de oude Amsterdammer die bij mij in het café ongevraagd aan mijn tafeltje komt zitten. „Waanzinnige euforie. Na jaren van belabberde cijfers, het schrappen van diensten, het sluiten van filialen, inclusief het meedogenloos op de keien flikkeren van duizenden collega’s kan je zomaar opeens het bericht de media in knallen dat je jezelf allemaal een tonnetje loonsverhoging hebt gegeven. Dan ben je toch gewoon lekker bezig? Oké, de rest van het personeel krijgt niks extra’s, maar je moet ergens beginnen. En dan is dit een mooie start. En niet alleen bij ABN Amro, ook bij ING en Nationale-Nederlanden gaat het weer goed. Daar heeft de top ook weer even lekker uit de pot mogen snoepen. En natuurlijk zullen linkse cynici en boze vakbondstypes gaan zeiken waarom de rest van het personeel bij deze instellingen niet meeprofiteert, maar dit is het begin. Dit is de aanzet. Daarbij was er aan de leden van de raad van bestuur van de toen door belastinggeld geredde failliete ABN Amro meer beloofd en hebben ze daar de eerste tijd van afgezien. Je kunt gerust met droge ogen stellen dat het allemaal barmhartige types zijn. Ze hadden recht op veel meer en pakken slechts een tonnetje. Oké, over dat tonnetje vangen ze ook weer een bonus, maar niet meer zoals vroeger. Het is behelpen de laatste jaren.” De man kijkt me lachend aan en vraagt of ik soja- of geitenmelk in mijn cappuccino wil. Want zo’n tent is het.

„Kan ik hier gewoon koffie bestellen of moet ik dat twitteren naar dat leuke ding achter de bar?”, gaat hij vrolijk verder. „Over ING gesproken: Wim Kok was daar toch ooit commissaris? Heeft die daar nog connecties? Kan hij niet een of ander baantje voor Samsom regelen? Want aan de lijdensweg van Diederik moet echt een eind komen. Na drie verkiezingsdebacles is de pijp leeg. Is er niet een commissariaatje met een socialistisch tintje? Dat hij de belangen van het personeel mag behartigen? Zitten we alleen nog met die Spekman. Die moet namelijk ook echt weg. Maar die weigert principieel een stropdas en welke bank wil zo’n muffe trui? Volgens mij droeg Hans diezelfde trui al bij de eerste Maagdenhuisbezetting en heeft hij hem daarna nooit meer uitgedaan! Aboutaleb die moet het gaan doen. Samen met Asscher.”

Dan vraagt hij of ik Ajax heb gezien? Of ik weet dat Davy Klaassen boos is omdat het publiek niet enthousiast genoeg was.

„Ze hadden Boilesen uitgefloten. Erg hè? Weet zo’n Klaassen wat wij betalen in die grafbak van een Arena? En dat voor een potje dammen! En dan mag je niet fluiten als het flut is? Heeft-ie wel eens van vrijheid van meningsuiting gehoord? We gooien toch geen zwavelzuur over hem heen en beuken hem toch niet in elkaar als een treinconducteur? We fluiten hem uit omdat-ie slecht speelt! Heb je die Van der Hoorn na de wedstrijd die keeper nog omver zien kegelen? Kreeg-ie rood voor! Ajax is de laatste weken bekender van het knokken dan van het voetbal!”

Dan wil hij een broodje kaas. Zonder tuincentrum eromheen. Gewoon zo ongezond mogelijk.

„Heb u ook zo gelachen om die mislukte zonsverduistering? Al die bejaarde windjackdruïdes die op een of ander onbewoond Deens eiland door een eclipsbrilletje naar de mist zaten te loeren! Wat een armoe! Maar ook wel weer geestig toch? Al die Spekmantruien bij elkaar!”

Ik leg de man uit dat ik moet werken. Schrijven.

„Van mij heb je geen last. Hoewel? Schrijf in je stukkie wel dat die Roemer terug moet naar zijn oude kapper omdat dit echt geen gezicht is. Hij lijkt nu wel een personage uit Moeder, ik wil bij de Revue. En wat je ook moet schrijven is dat die Geile Geert uit Boer Zoekt Vrouw zo de opa van die kleine Bart de Graaff van BNN had kunnen zijn. Kijkt u die onzin? Is maanden terug al opgenomen. Zie je half maart twee potten met elkaar over een kerstmarkt lopen. En daar kijken bijna vijf miljoen mensen naar. Beter kan je het land niet samenvatten! Weet u wat lachen is? Dat de failliete Bram Moszkowicz vakantie viert op Curaçao.”

„Waar moet-ie het dan vieren”, vraag ik voorzichtig.

„Griekenland”, lacht de man en bedankt me hartelijk voor de koffie.

    • Youp