IS eist bloedige aanslagen op

Foto Hani Mohammed / AP

Zeker 126 mensen zijn gisteren om het leven gekomen door vier zelfmoordaanslagen op moskeeën in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Zeker 260 moskeegangers raakten gewond. De sunnitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de aanslagen gisteren opgeëist. Op een site waar eerder boodschappen van de terreurbeweging werden gepost, wordt de aanslag ‘het topje van de ijsberg’ genoemd. Of IS daadwerkelijk verantwoordelijk is voor de bloedige terreurdaad is moeilijk vast te stellen. De extremistische organisatie heeft nooit eerder grootschalige aanslagen in Jemen gepleegd. De aanslagen werden gepleegd op de Badrmoskee en de Al-Hashooshmoskee in Sanaa tijdens het vrijdaggebed, traditioneel het moment van de week waarop er de meeste mensen aanwezig zijn. De gebedshuizen worden gecontroleerd door shi’itische Houthi/rebellen, maar worden ook bezocht door sunnitische moslims. In Jemen is momenteel sprake van een politieke crisis. Die begon toen de shi’itische Houthi-rebellen in september vorig jaar Sana’a overnamen. In januari braken er zware gevechten uit in de stad tussen de Houthi’s en het regeringsleger. De rebellen eisten betere vertegenwoordiging in het parlement en staatsinstellingen. Ze gijzelden president Abu-Rabbu Mansour Hadi in zijn ambtswoning. Hadi diende zijn ontslag in en ook het kabinet stapte op. Er kwam begin vorige maand een akkoord over een tijdelijk landsbestuur, maar een dag later grepen de Houthi’s de macht. Vorige maand sloten meerdere landen hun ambassade in Jemen, waaronder de Verenigde Staten. Ook Nederland haalde zijn diplomaten terug uit het Arabische land.