Hoehoehoewóe, zo klinkt de hyenaloei

Illustratie irene goede

De wolf die twee weken geleden in Drenthe en Groningen rondliep, was groot nieuws. Een wolf in Nederland, dat hadden we ons hele leven nog niet meegemaakt.

In enorme natuurgebieden, zoals in Afrika, is dat heel anders. Daar zijn grote vleeseters overal: leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden en gevlekte hyena’s. Ze eten giraffen, gazelles, antilopes, zebra’s, neushoorns, wildebeesten en nog veel meer dieren. De hele dierentuin in het echt!

De gevlekte hyena’s die in Afrika wonen, zijn knappe jagers. Dat weten veel mensen niet. Ze denken dat hyena’s laf zijn, en dat ze alleen dode dieren afpakken van andere vleeseters. Maar dat is helemaal niet waar. Meestal vangen hyena’s levende dieren.

Vaak doen ze dat in hun eentje of met z’n tweeën. Een hyena kan een kalfje best in zijn eentje aan. Als andere hyena’s zich ermee bemoeien, krijgen ze soms ruzie. Of ze pakken elkaars eten af. Hyena’s blijven daarom een beetje uit elkaars buurt. Als je een hyena ziet, kan de volgende hyena gemakkelijk kilometers verderop lopen.

En toch houden hyena’s contact, want soms hebben ze elkaars hulp nodig. Als ze samen achter een kudde zebra’s aanrennen. Als er een groep leeuwen aankomt, die eten van de hyena’s willen roven. Of als ze ruzie hebben met andere hyena’s. Dan roepen hyena’s elkaar.

Hyena’s maken veel geluiden. Giechelen, miauwen, grommen, brommen. Maar als ze elkaar nodig hebben, loeien ze. Hoehoehoewóe, steeds achter elkaar met een paar tellen ertussen. En ze houden hun kop dan zo, een beetje naar beneden. Je kunt het vijf kilometer verop horen. Voor hyena’s kan zo’n loei veel betekenen. ‘Hier ben ik!’ ‘Mama, waar ben je?’, ‘Ik ben stoer!’ of ‘Kom hierheen!’

Hyena’s horen het verschil in betekenis. En nu beginnen biologen in Afrika het ook te horen. Geloei met korte pauzes betekent ‘komen!’ Andere hyena’s komen dan meteen aanrennen, zodat ze mee kunnen vechten of jagen. Hyena’s laf? Ze zijn juist moedig!