Hoe bereid je je zwarte zoon voor op racisme? En wanneer?

Bekijk op vandaag, op de internationale dag tegen racisme en discriminatie, deze aangrijpende video waarin ouders vertellen over hoe ze hun zwarte kinderen voorbereiden op het racisme waar ze in hun leven mee te maken zullen krijgen.

Schermafbeelding uit de video.
Schermafbeelding uit de video.

Zwarte Amerikanen worden vaker door de politie staande gehouden, vaker gearresteerd, vaker doodgeschoten en vaker gedetineerd.

Hoe bereid je je zwarte kind daarop voor? En wanneer? Ouders vertelden over dit dilemma in deze korte, aangrijpende video van The New York Times.

Racisme in de VS

Zwarten worden vaker aangehouden, de politie is vaak blank. Over de oorzaak is weinig duidelijkheid. Discriminatie? Zwarte criminaliteit? Betrouwbare cijfers over politiemoorden ontbreken, bijvoorbeeld, al tientallen jaren.

Het rapport over de politie in Ferguson, waar deze zomer de zwarte tiener Michael Brown werd doodgeschoten, was echter kraakhelder: de politie en justitie in Ferguson (67 procent van de inwoners is zwart) gingen stelselmatig racistisch te werk.

In het rapport stond dat:

“Bijna iedereen die in Ferguson voor meer dan twee dagen werd vastgehouden was zwart. Zwarten werden veel vaker aangehouden in de auto en kregen veel vaker parkeerbonnen. En in een e-mail over Barack Obama schreef een politieman dat deze waarschijnlijk niet lang president zou zijn, ‘want welke zwarte heeft nu vier jaar dezelfde baan’.

Rechtsongelijkheid

De sociale verschillen tussen blank en zwart namen de afgelopen jaren toe in de VS. Armoede groeit vooral onder zwarten. Er is ook rechtsongelijkheid, schreef onze buitenlandredacteur Mark Beunderman eerder in NRC Handelsblad (€):

“Volgens de Sentencing Commission, een onafhankelijk toezichtsorgaan van de federale overheid, zijn de gevangenisstraffen die zwarte mannen krijgen zo’n 20 procent hoger dan die van blanke mannen voor hetzelfde vergrijp.

“Als een blanke het slachtoffer is van moord, krijgt de dader veel vaker de doodstraf dan wanneer een zwarte is vermoord. En ongeveer evenveel zwarten als blanken gebruiken cannabis, maar zwarten worden meer dan drie keer zo vaak gearresteerd voor wietbezit.”

Rellen na de moord op Michael Brown:
http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/08/13/woede-in-ferguson-om-doodgeschoten-michael-brown-eindigt-in-rellen/

Internationale dag tegen racisme - waarom vandaag?

De VN hebben vandaag uitgeroepen tot internationale dag tegen racisme en discriminatie. 55 jaar geleden demonstreerden Zuid-Afrikanen in Sharpeville tegen de zogenoemde pasjeswetten, die de segegratie moesten bevorderen. De politie opende het vuur op de menigte. Er kwamen bijna zeventig mensen om.

Lees in NRC Handelsblad ‘Zwarte Amerikaan voelt zich voortdurend verdachte’ (€), en ‘Rapport: politie en justitie gingen racistisch te werk in Ferguson’ (€)