Dit is wat je moet weten over deze week

Het beste van NRC Q: geld van de provincie en hardloopschoenen kopen

Foto iStock

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Het nieuws deze week: de verkiezingen voor de Provinciale Staten. En als je niet zo goed weet waarvoor je precies stemde: dit is waar jouw provincie geld aan uitgeeft. Gemiddeld 456 euro per inwoner. Tegelijkertijd doet de provincie wat zakenbankiers van de Amsterdamse Zuidas en Londense City ook doen: durfinvesteerder spelen.

2. NRC Q heeft iets nieuws: we maken vanaf nu ook video’s. Over Porsche, dat definitief uit de crisis is. Over Netflix, dat de beurskoers flink zag dalen omdat een aandeelhouder ontevreden is. En over Nike, de bloembollenindustrie. In één minuut bijgepraat.

3. En heb je NRC Q Run al gezien? Een overzicht van alle wedstrijden en loopjes. Hoef je alleen nog maar je hardloopschoenen aan te trekken. Pas nieuwe gekocht? Dan ben je waarschijnlijk in deze verkooppraatjes getrapt.

4. Romances op kantoor, appen op de wc, bounty’s voor de lunch: de topmannen en -vrouwen van het Nederlandse zakenleven vertellen dagelijks over hun kantoorrituelen. De financieel directeur van Ajax, bijvoorbeeld. Of die van Ace & Tate.

5. K3 gaat uit elkaar. Maar niet huilen, het merk leeft voort. Elke K is namelijk vervangbaar. En de meidengroep levert nog altijd veel geld op.

6. Drie jaar te laat en 350 miljoen euro te duur, maar eindelijk is het open, het nieuwe onderkomen van de ECB. De Europese bankiers hebben meer macht gekregen, en dat betekent: meer ambtenaren en méér werkplekken.

7. Het gaat geweldig op de beurs, de koersen blijven stijgen. Wie profiteert daarvan?

8. Met Ballast Nedam gaat het daarentegen een stuk minder goed. Het bouwbedrijf heeft nog maar voor vijf weken geld in kas.

9. Een advocaat kijkt de serie Suits. Wat blijkt? De echte advocatuur is lang niet sappig genoeg voor een tv-serie.

10. Does it pay to be bad? Ja. Kijk maar naar deze pensioenfondsen.

11. Nu maakt hij écht meer tijd voor vrouw en kinderen. Deze topmannen stopten voor hun gezin. En namen vervolgens gewoon weer een full-time baan.

12. Bo & Caro gingen langs bij de lenteborrel van de Rabobank. En ontmoetten een paar uitgesproken types. “We willen ons presenteren als een échte groep, net zoals homo’s of mensen met eczeem ofzo.”