Emotievol adieu van unieke chef

Een schorre, geëmotioneerde Mariss Jansons (72) nam gisteravond in een uitverkocht Concertgebouw na een lang applaus afscheid als de zesde chef van het Concertgebouworkest. Opmerkelijk detail: zijn afscheid is - op dat van Willem Kes na - het eerste rimpelloze in 125 jaar orkesthistorie. Bij musici én publiek lijkt het gevoel eensluidend: dankbaarheid voor elf jaar mooie concerten gemengd met opluchting over dit slot in majeur, dat sleetse chemie of medische urgentie vóór is. Zijn laatste week viel Jansons zwaar. Het programma, lang tevoren gepland en pas door Jansons onverwachte vertrek tot afscheidsconcert gepromoveerd, was ook niet primair feestelijk, maar veeleisend en -omvattend. Jansons zette in Bartóks geweldig gespeelde Concert voor orkest de kwaliteit van zijn orkest in de etalage. De vocaal nog altijd imponerend expressieve Thomas Hampson zorgde met Coplands Old American Songs voor een luchtig element, net als het geestige en verrassende opdrachtwerkje Ick seg adieu van componist Martijn Padding. Jansons werd na afloop op het podium gehuldigd met bloemen uit handen van koningin Máxima, beschermvrouwe van het orkest, en de door burgemeester Eberhard van der Laan uitgereikte zilveren medaille van de stad Amsterdam.

    • Mischa Spel