Elektriciteit huid voorspelt doorligwond

Doorligwonden, een groot probleem bij patiënten in ziekenhuizen en verpleeghuizen, zijn mogelijk te voorkomen met een slim verband. Onderzoekers in Berkeley, Californië, ontwikkelden een elektronisch circuit dat de elektrische weerstand en capaciteit van het onderhuidse weefsel meet. Zo kunnen zij onderhuidse weefselschade detecteren die vooraf gaat aan het ontstaan van doorligwonden (Nature communications, 17 maart).

Decubitus (doorliggen) treft ongeveer een derde van de opgenomen patiënten. Het grootste risico ontstaat als mensen lang in dezelfde houding op bed liggen of in een stoel zitten. Dan neemt in heel het lichaam de doorbloeding af, maar het sterkst op plaatsen waar botten en gewrichten dicht onder de huid liggen. Vooral de stuit, de hielen en heupen zijn kwetsbaar.

Onbehandeld worden doorligplekken gemene wonden die moeilijk genezen en een potentiële bron van infecties zijn. Als de eerste symptomen verschijnen – roodheid op de huid die niet wegtrekt als je er met een vinger op drukt – is er onderhuids al schade aangericht. Mits op tijd opgespoord, kan beginnende schade herstellen.

Het systeem bestaat uit een dunne, flexibele film die is uitgerust met tientallen elektroden van waartussen kleine stroompjes worden opgewekt en gemeten. Intacte celmembranen geleiden geen stroom, de celinhoud wel, zodat de cellen min of meer als een condensator worden opgeladen. Dat is precies te meten. Bij schade aan het weefsel gaan celmembranen kapot, komt de celinhoud vrij en ondervindt de stroom geen weerstand meer.

Huup Dassen