Huizenprijzen en Super Mario

Dit is de week in zes graphics

De week aan de hand van de beste, leukste, vrolijkste cijfers en infographics van NRC Q

Vrolijk was je natuurlijk al…

Want de lente is vandaag (of eigenlijk vannacht) begonnen. Maar ook het CBS liet weten dat het we het voor het eerst in 7,5 jaar weer zitten: er zijn 2 procent meer positivo’s dan pessimisten.

…en anders word je het wel

Tenminste, als je je huis wilt verkopen. De huizenprijzen zijn weer gestegen, becijferden het CBS en het Kadaster. In februari betaalde je voor de gemiddelde koopwoning 2,4 procent meer dan een jaar eerder. Goed nieuws voor verkopers dus. Wat kost dat, zo’n huis? Gemiddeld 216.000 euro.

En verder op NRC Q:

Geld uit de provincie..

Hooray voor de VVD, nay voor de PvdA. De partij van Rutte scoorde goed - afgelopen woensdag tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. En waar geven die twaalf provincies hun geld eigenlijk geld aan uit?

…goed nieuws op de beurzen…

Veel groene cijfers de laatste tijd vanuit Amsterdam, Frankfurt en New York. Al sinds oktober is de beweging op de internationale beurzen opwaarts - zie bijvoorbeeld de AEX in onderstaande grafiek. De Amsterdamse graadmeter kwam vrijdag zelfs even boven de “magische bovengrens” van 500 punten uit. Dit zijn de winnaars van deze opwaartse trend.

…en Nintendo gaat voor een “1-up”…

Nintendo haalt de Super Mario en Zelda mogeijk uit de spelcomputer en stopt ze in jouw smartphone. Een opvallende stap voor de Japanse gamefabrikant. Met deze nieuwe markt probeert Nintendo weer extra geld in het laatje te krijgen, want de omzet is allang over zijn piek heen.

ICYMI: de belangrijkste binnenlandse economische cijfers van deze week

Het percentage personen met een ww-uitkering daalde vorige maand tot 445.000. Goed nieuws dus. Maar niet in Appingedam, Ameland en Emmen: daar is het aantal mensen dat kortdurend werkloos is, nog altijd hoog. Bekijk hier de cijfers voor jouw gemeente.

En:

  • Werkloosheid:↓ (-12.000 personen)
  • Productie industriesector:↓ (-1,5 procent t.o.v. januari 2014)
  • Investeringen:↑ (+5,1 procent t.o.v. januari 2014)
  • Mensen afhankelijk van de voedselbank:↑ (+9.000 personen)
  • Goederenvervoer binnenvaart:↑ (+3 procent t.o.v. 2014)