Zeker tot 1950 waren wolven in Scandinavië nog heel gewoon

De berichten over de wolf in Nederland brachten mij terug in 1950 toen ik op lift- en wandeltrektocht in Noorwegen twee grote roedels wolven binnen gezichts- en gehoorafstand had.

Tijdens de reis moest ik grote afstanden lopen omdat er soms dagenlang geen verkeer was – ook al stopte iedere auto, ook tegenliggers, om te vragen of ik iets nodig had. Een paar keer waarschuwde men voor beren – die ik niet gezien heb – en voor wolven.

Lopend bij de Poolcirkel aangekomen ging ik op de steen zitten die de Poolcirkel aanduidde. Die had een rechtopstaande ‘rugleuning’ waartegen zittend ik me enigszins veilig voelde voor één roedel wolven, die een paar honderd meter erachter rondliep. Een tweede roedel wolven liep ruim een kilometer verderop, tegen de bergen aan. Zoals aangeraden bleef ik stil zitten. Vooral het gehuil van de wolven was niet leuk. In die tijd waren daar nog geen gebouwen en veel mensen, zoals nu.

Na een uurtje of wat kwam de eerste auto, die meteen stopte en me meenam richting Narvik.

Dus ook toen waren er nog wolven in Europa.

    • Ernst Verduin (87 jr jong)