De Tome Tomme uit de Haute Savoie

Het hechten van oorsprongbenamingen aan voedselproducten is geen exclusief Frans talent, maar de Fransen zijn er wel heel bedreven in. Of je het nu hebt over de soorten Fines de Claire oesters, wijnpercelen, worsten, kersen of aardappelen: alles heeft een eigen appelatie. Sommige officieel, andere uitsluitend lokaal omhelsd en zonder Europees certificaat maar daarom niet minder hartstochtelijk uitgedragen.
OpinelBauges
Ook de Haute Savoie koestert een flink aantal plaatselijke lievelingsproducten, zoals de kazen uit de bergen en de meerforel uit de meren. Tomme de Savoie is een bekende kaassoort, maar binnen die categorie is er dan ook weer een Tome met één M, de Tome des Bauges. Het kaasje, dat dan weer de enige van deze soort is met een Europees zegel, is hoofdbestanddeel van een streekgerecht dat Matouille heet en met witte wijn gemaakt wordt. Witte wijn uit de Savoie, dat spreekt.
Ook de messen van Opinel zijn een product uit de Savoie en uiteraard kun je in de kaasboutique ter plekke een Opinel-mes kopen waar Tome des Bauges ingebrand staat.