De Pelé van Zuid-Afrika is niet meer; voor eeuwig een cultheld in Almelo

Steve Mokone (1932-2015)

Voetballer

Eerste zwarte profvoetballer in Nederland was een attractie bij Heracles Almelo.

De Zwarte Meteoor is niet meer. De Zuid-Afrikaanse voetballegende Steve Mokone is donderdag in Washington op 82-jarige leeftijd overleden, hij lag al langere tijd in coma en kampte met hartproblemen. Als eerste zwarte profvoetballer in Nederland was hij een bezienswaardigheid bij zijn club Heracles Almelo, waar hij van 1957 tot 1959 speelde.

„Mokone was de Pelé van Zuid-Afrika. Een mythisch figuur, een van de meest exotische spelers die we ooit gehad hebben in Nederland”, zegt NOS-presentator Tom Egbers, die twee boeken schreef over Mokone.

„Hij was een gentleman, een dandy.” Hij bracht jazzplaten mee naar Almelo, het was in de jaren vijftig allemaal nieuw voor de inwoners van de provinciestad, vertelt Egbers. „Hij bracht de fantasie tot leven.”

De rechtsbuiten raakte snel geliefd in Almelo, waar hij in korte tijd uitgroeide tot een cultheld. „De mensen in Almelo hielden van me en ik van hen. Ik ben zwart, maar probeerde een Almeloër te zijn en op straat met mensen Nederlands te spreken”, zei hij in 2012.

Onder leiding van de dribbelaar promoveerde Heracles in zijn eerste jaar naar de eerste divisie. Het bleef bij die twee seizoenen, na een geschil over zij salaris vertrok hij. In het stadion van Heracles is een tribune naar Mokone vernoemd. Voor het duel tussen Heracles en Heerenveen van zaterdag wordt een minuut geapplaudisseerd vanwege zijn overlijden.