De eerste echte test

Na meer dan 10 jaar renteverlaging komen we nu bijna op het punt waarop de Fed een einde gaat maken aan haar strategie om het belangrijkste tarief op nul te houden. Wel verwachten we, gezien de sterkte van de dollar, geen al te grote stappen. De verwachting in de markt is nu dat de Fed in juni zal verhogen. Het beleid van de Fed heeft de afgelopen jaren een enorme impact gehad op de opkomende markten. Het rentebeleid van de toenmalige Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgde er in 2004 al voor dat de opkomende markten sterk onderuit gingen. En in 2013 veroorzaakte hij opnieuw een scherpe verkoopgolf van obligaties en aandelen in opkomende markten. Sindsdien zijn de opkomende markten echter weer helemaal opgeveerd. Nu de rente echt verhoogd lijkt te gaan worden in de VS, komt eigenlijk pas de eerste echte test voor de opkomende markten. Met dat verschil dat het deze keer zeker niet onverwacht zal zijn.