Economie

De arbeidsinspectie komt er bij het Europees Octrooibureau niet in

Foto: Gerrit de Heus

Het Europees Octrooibureau (EOB) in Rijswijk weert de arbeidsinspectie, die na de zelfmoord van een werknemer onderzoek wil doen naar de arbeidsomstandigheden. Het EOB verleent Europese patenten voor uitvindingen. “De arbeidsinspectie in Nederland heeft geen reden om te interveniëren”, zegt president Benoît Battistelli vandaag in een interview met NRC.

Battistelli beroept zich daarbij op de immuniteit die het bureau als internationale organisatie heeft. In 2013 pleegde een werknemer zelfmoord door uit het kantoor te springen. Ook in Duitsland waren er twee zelfmoorden bij het Octrooibureau. Sindsdien hebben vakbond SUEPO en het personeelscomité aangedrongen op onafhankelijk onderzoek. Volgens de vakbond staan werknemers onder druk door productie-eisen.

De Nederlandse arbeidsinspectie kan geen onderzoek doen omdat het octrooibureau niet onder Nederlandse wetgeving valt. Na overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de inspectie het personeel doorverwezen naar de International Labour Organization, maar de inspectie zoekt nog altijd naar mogelijkheden voor onderzoek. Dat blijkt uit documenten, die in bezit zijn van NRC.

Een woordvoerder van de inspectie SZW:

“Er zijn bepaalde signalen bij ons binnengekomen. Maar we komen er niet in. We hebben hier geen bevoegdheden, net als bij ambassades.”

De kwestie heeft eerder tot Kamervragen geleid.

Arbeidsomstandigheden Bij Het Europees Octrooibureau

In een reactie zegt president Battistelli dat hij zelfmoorden persoonlijke tragedies vindt die niet strategisch gebruikt zouden moeten worden tegen het management. Voor een verband tussen de zelfmoord en het bureau zijn geen aanwijzingen, zegt hij.

Lees meer vandaag in NRC Handelsblad.