De 5 talenten van Anton Corbijn

Anton Corbijn, wegens zijn zestigste verjaardag geëerd met twee exposities, bouwde zijn fotografie uit tot een veelzijdig kunstenaarschap. Vijf recensenten over zijn werk.

Misschien komt het wel doordat hij als autodidact kunstenaar altijd het gevoel had dat hij zichzelf moest bewijzen. „Als je geen scholing hebt, zoals ik, denk je altijd dat je niet goed genoeg bent”, zei Anton Corbijn in 2011 in een interview in deze krant. „Daarom push ik mijzelf steeds om nieuwe dingen te doen, zoals grafisch ontwerpen, videoclips maken, speelfilms regisseren. Ook al weet ik dat ik daarmee op mijn bek kan gaan. Ik wil steeds weer kijken wat ik in me heb. Mijn werk is één grote ontdekkingsreis.”

Dit jaar wordt Anton Corbijn zestig. Bewijzen dat hij iets in zijn mars heeft, hoeft hij allang niet meer. De domineeszoon uit Strijen trekt op met de groten der aarde. Muzikanten als Bono en Tom Waits rekent hij tot zijn familie, zo lang zit hij ze al met zijn fotocamera achterna. Hij werkte samen met kunstenaar Marlene Dumas. Hij regisseerde videoclips voor Nirvana en ontwierp de platenhoezen van Depeche Mode. Hij maakte speelfilms met George Clooney en Philip Seymour Hoffman. Corbijn heeft zoveel ambities en talenten dat hij het werk van vijf soorten kunstenaars in zich verenigt. Hij is fotograaf, maar ook beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, videoclipmaker en filmregisseur.

Niet één maar twee exposities zijn nodig om dat rijke oeuvre te laten zien. In het Haags Gemeentemuseum wordt hij vanaf vandaag geëerd met een duotentoonstelling. Het retrospectief Hollands Deep, in het Berlage-gebouw, toont een selectie uit al zijn fotoseries, inclusief de beelden die hij schoot op de filmsets van The American en A Most Wanted Man. De tentoonstelling 1-2-3-4 in het Fotomuseum toont minder bekende foto’s van bands en musici met wie Corbijn al langdurig samenwerkt. Hij dook hiervoor zijn archief in, en selecteerde ruim driehonderd foto’s van onder meer REM, Siouxie, Nick Cave en de Rolling Stones. De meeste daarvan toonde hij nog niet eerder.