Televisie kan een ultiem meditatief rustmoment worden

Urenlange zogenaamde slow tv. Een prachtig nieuw voorbeeld van conceptuele televisie, waarbij niets gebeurt. Al vraagt dat ‘niets’ om nuancering. In 2009 begon de Noorse Thomas Hellum met het uitzenden van ontzettend langzame en doelloos lijkende tv. Zo werd het Noorse tv-publiek getrakteerd op een lange uitzending over een cruise met enkel de hypnotiserende beelden van de langzaam voorbij glijdende natuur . Een ontwapenend en meditatief moment in de dagelijkse waan van de dag.

We wringen ons in te scherpe bochten en aan het einde van de rit zijn we misselijk van de G-krachten. Zenders tuimelen over elkaar in paniekerige 2.0 tv met negeren van het ‘less is more’-principe.

Andy Warhol gaf in 1963 een voorzetje met Sleep, waarin men vijf uur lang een slapende man kon observeren. Later was er Big Brother, dat een miljoenenpubliek trok, hoewel er bar weinig gebeurde.

Proberen te voldoen aan een algemene behoefte van de mens, innerlijke rust, zou een maatschappelijke prioriteit moeten hebben in de hectische programmering van alledag. Hopelijk wennen de tv-bobo’s ‘langzaam’ aan dit idee. Want wanneer het ‘slow tv’-concept ook hier gerealiseerd wordt, komen de kijkcijfers vanzelf.

PvdA

Pak slaag is zelfs nog mild

Het verwachte pak slaag heeft de PvdA gekregen. Regeren met alleen de VVD is erom vragen. De teloorgang is al begonnen met de troonrede van 2013 toen de Koning ons voorlas over de participatiemaatschappij. De door velen bewierookte wonderboy Asscher had zitten slapen. Asscher, geboren met een gouden lepel in zijn mond, is nu zeker niet de leider die de PvdA uit het dal kan halen. De hardste en onrechtvaardigste bezuinigingen kwamen juist van hem en zijn compane Jetta. De C3 voorkwam erger, de PvdA had de buit al verkocht aan de VVD. Martin van Rijn gooit eerst alles over de schutting naar de gemeenten met een bezuiniging van 25 tot 40 procent en zegt nu dat de gemeenten de thuiszorg goed moeten regelen. Zolang de PvdA zo haar beginselen verkwanselt, is ieder pak slaag van de kiezers nog te zacht. Het is voor goed over en uit met de PvdA.

Nico van der Kolk

De meerderheid is rechts

Wat de uitslag ook laat zien is dat niet alleen de PvdA-top al lang haar sociaal democratische idealen heeft opgegeven maar dat haar electoraat dit ook gedaan heeft: die heeft haar heil niet gezocht bij andere linkse partijen (GroenLinks en/of SP) maar vooral bij de rechtse CDA en D66. De VVD gaat het de PvdA zo moeilijk mogelijk maken in de hoop dat die er het bijltje bij neergooit en de schuld krijgt.

H.E. Kuiper