Chic is ook smart

Het moderne horloge is klassiek, klein en dun. Zes horlogetrends.

Midsize, Portofino
Midsize, Portofino Montblanc e-bandje 350

De twee belangrijkste horlogebeurzen ter wereld zijn onlangs gehouden in Genève en Basel. De sfeer was ietwat bedrukt door de economische malaise. De Chinese en Russische economie stagneren, net zoals die in de andere BRIC-landen, in het westen staat de koopkracht al een tijdje langer onder druk en sinds de Zwitserse frank is losgekoppeld van de euro, zijn Zwitserse producten een stuk duurder geworden. En aangezien zowat alle (goede) horloges ‘Made in Swiss’ zijn, staat de ontwikkeling van nieuwe modellen op een laag pitje.

Die nieuwe modellen mogen dan niet heel innovatief zijn, er zijn wel een aantal trends te bespeuren. Voor het eerst in jaren worden mannenhorloges bijvoorbeeld weer kleiner – nadat ze het laatste decennium steeds een stukje waren gegroeid, tot bijkans pizzaformaat. Een overzicht.