Actieve PvdA’ers zien Asscher als ideale leider, niet Samsom

ANP / Catrinus van der Veen

Meer PvdA’ers zien in Lodewijk Asscher hun ideale partijleider dan in de huidige voorman Diederik Samsom. Dat blijkt uit een enquête onder lokale en regionale PvdA-politici die NRC Weekend heeft gehouden in samenwerking met onderzoeksbureau Overheid in Nederland.

Als de partij vandaag een nieuwe leider zou mogen aanwijzen, zou 39 procent voor minister van Sociale Zaken en vicepremier Asscher kiezen.

34 procent ziet in Samsom nog steeds de ideale aanvoerder. De overige 27 procent van de PvdA’ers noemen Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën) en eurocommissaris Frans Timmermans.

PvdA in provincies zesde partij

De PvdA verloor woensdag bij de provinciale verkiezingen 43 van haar 117 Statenzetels. De partij is daarmee in de provincies en de Eerste Kamer, waar de uitslag zich vertaalt naar acht zetels, de zesde partij van Nederland. Vlak na dit verlies werd ruim duizend wethouders, gemeenteraadsleden, Statenleden en gedeputeerden van de partij gevraagd naar het partijleiderschap en de regeringsdeelname.

De voorkeur voor Asscher bij een toekomstige leiderschapsstrijd betekent niet dat de actieve leden direct van Samsom af willen. 53 procent van de PvdA’ers ziet in hem nog steeds “de juiste persoon om de partij op dit moment te leiden”. Al mag hij wel wat minder het kabinet verdedigen en “meer het PvdA-geluid” laten horen. 21 procent van de respondenten vindt Samsom niet (meer) geschikt.

83 procent voor behoud coalitie

Ondanks twijfels over leiderschap en koers, verlangt een overgrote meerderheid niet dat hun partij uit het kabinet stapt. 83 procent wil de coalitie met de VVD voortzetten. Nu de economie aantrekt kan “eindelijk geoogst worden”, zeggen ze. PvdA’ers zijn ook bang voor een nog slechtere uitslag.

Voor een fusie met een andere partij nu het politieke landschap versplintert, voelt nog geen kwart. Bij een eventuele fusie is GroenLinks (12 procent) populairder dan de SP (4 procent) of D66 (2 procent).

De enquête kreeg een respons van bijna eenderde van de ondervraagden. De resultaten zijn hierdoor als representatief te beschouwen.

Rapportage PvdA-Onderzoek NRC Handelsblad

Lees in NRC Weekend ‘Het werk moet af’ (€)