Charlie Hebdo verdeeld over geld

Elf redactieleden van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo eisen een gelijke verdeling van het nieuwe kapitaal dat het blad heeft verworven sinds de aanslag op de redactie waarbij twaalf mensen omkwamen. Het bedrag van 30 miljoen euro is nu nog in handen van drie aandeelhouders. Woensdag is tijdens een redactievergadering een collectief opgericht dat pleit voor een collectief aandeelhouderschap, en dus ook voor een gelijke verdeling van het nieuw verworven kapitaal, liet Charlie Hebdo-redacteur Laurent Léger weten. Ook tekenaar Luz (die de eerste cover na de aanslag tekende) doet mee, net als columnist Patrick Pelloux, een arts die na de aanslag snel ter plaatse was om eerste hulp te bieden en sommige van zijn collega’s zag sterven. Het collectief heeft advocaten in de arm genomen. De aandelen van Charlie Hebdo zijn op dit moment voor 40 procent in handen van de ouders van de omgebrachte hoofdredacteur Charb, voor 40 procent in die van Riss, de nieuwe hoofdredacteur (gewond aan de schouder) en voor 20 procent in die van directeur Eric Portheault. Een advocaat van de directie van het blad liet weten dat men kennis heeft genomen van de eisen, maar dat men het nu te vroeg vindt om op zulke eisen over herverdeling van het kapitaal in te gaan. Volgens de advocaat is de leiding van het blad diep bedroefd over dit initiatief. Vlak voor de jihadistische aanslag op 7 januari was het satirische weekblad zo goed als failliet. Er werden hooguit 30.000 exemplaren per week verkocht. Sinds de aanslagen zijn giften en abonnees toegestroomd, en werden van het eerste nummer na de aanslag 7 miljoen exemplaren verkocht.