Zwitsers-Franse fusie in cement is bijna rond

De fusie tussen de cementbedrijven Lafarge in Frankrijk en Holcim in Zwitserland is zo goed als rond. De bedrijven zijn het eens geworden over voorwaarden, waardoor de grootste leverancier van beton en cement ter wereld zal ontstaan. Dat heeft Holcim vandaag bekendgemaakt. Samen hebben de bedrijven een jaaromzet van 32 miljoen euro en zijn ze actief in 90 landen.

Eerder deze maand ontstond onzekerheid over de deal. De bedrijven konden het niet eens worden over de specifieke voorwaarden van de fusie. Ingewijden meldden tegenover persbureau Bloomberg dat dat deels komt door de persoonlijkheden van de bestuursvoorzitters van beide bedrijven. Die zouden zo erg botsen dat de miljardendeal bijna werd afgeblazen.

In tegenstelling tot eerdere afspraken zal Bruno Lafont van Lafarge toch niet de nieuwe bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf worden. Hij zal die functie in eerste instantie delen met Wolfgang Reitzle, de topman van Holcim. Lafarge mag vervolgens een nieuwe bestuursvoorzitter voorstellen, die moet worden goedgekeurd door Holcim.

De Europese Commissie liet in december weten dat het de fusie zal goedkeuren, onder de voorwaarde dat zowel Holcim als Lafarge bedrijfsonderdelen verkoopt. Dit om oneerlijke marktmacht te voorkomen.

Het samengaan van de bedrijven moet de komende drie jaar 1,4 miljard euro aan kosten besparen.