Smile

Zeven getallen om van Wereld Vrolijkheidsdag een feest te maken

Foto ANP

Gefeliciteerd allemaal. Het is de International Day of Happiness. Ook Pharrell doet mee.

Muziek speelt sowieso een prominente rol omdat de Verenigde Naties via de Happy Sounds Like-campagne ons allemaal een gratis playlist aanbiedt. Vol lievelingsliedjes van beroemdheden als Michael Douglas (Zip-a-Dee-Doo-Da) en Charlize Theron (Every Teardrop is a Waterfall). En waar wordt Ban Ki-Moon vrolijk van?

https://www.youtube.com/watch?v=tsg_plFyp74

Signed, Sealed, Delivered.

Zeven getallen over geluk.

2012

Vrolijkheidsdag is een officiële aangelegenheid, in 2012 ingesteld door de Verenigde Naties.

Resolutie

Dat gebeurde op aandringen van Bhutan: het land dat in 1972 al op de proppen kwam met bruto nationaal geluk als tegenhanger van het bruto nationaal product.

Vooral sinds de crisis trekt die benadering internationaal interesse. Zo meet het Verenigd Koninkrijk tegenwoordig ook het Nationale Welzijn.

89 punten voor Paraguay

Gallup zocht in aanloop naar vandaag uit waar mensen de meeste positieve emoties hebben.

Vierde plek

Maar geluk is meer dan alleen positieve emoties. Kijk maar naar het World Happiness Report van de VN. Daar doet Nederland het met een vierde plek (na Denemarken, Noorwegen en Zwitserland) uitstekend.

Nederlandse kinderen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs de gelukkigste ter wereld.

Costa Rica nummer 1

Het is wel nogal de vraag hoe je meet. Bij de Happy Planet Index (HPI) eindigt Nederland ergens in de middenmoot. De HPI kijkt naar levensverwachting, geluksniveau en ecologische voetafdruk. En dan eindigen Costa Ricanen en Vietnamezen bovenaan.

12 procent productiever

Het klinkt misschien allemaal wat weeïg, maar dat geluk is ook van economisch belang. Uit onderzoek van de Universiteit van Warwick blijkt dat gelukkige personen 12 procent productiever zijn op de werkvloer. Onderzoeker Daniel Sgroi zegt:

“The driving force seems to be that happier workers use the time they have more effectively, increasing the pace at which they can work without sacrificing quality.”

En volgens Alex Edmans van Wharton Business School doen de ‘Fortune 100 Beste bedrijven om voor te werken’ het beter dan de concurrentie:

“Over this 30 year period that I studied, firms on the list beat peer firms by two to three percentage points per year.”

Wat goede bedrijven zijn? Als je rekening houdt met de balans tussen werk- en vrije tijd, de relatie tussen baas en ondergeschikten, salaris en de bedrijfscultuur dan zijn volgens Careerbliss mensen professioneel gezien het gelukkigst bij deze bedrijven (Google staat op plek 6, Apple op plek 50).

75.000 dollar

Uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman blijkt dat geld wél gelukkig maakt. Tot op bepaalde hoogte dan.

De toename van geluk en inkomen gaan hand-in-hand tot ongeveer 75.000 dollar (70.000 euro tegen de huidige koers). Stijgt het inkomen echter boven die grens dan worden mensen niet gelukkiger (ook niet ongelukkiger).

10 Stappenplan

Vraag je je af wat je vandaag eigenlijk moet doen? Nou bijvoorbeeld om 17.45 uur bij Amsterdam Centraal Station meedoen met het verspreiden van de positiviteit.

En je kunt natuurlijk het puntenplan van de organisatie volgen. Daar word je pas echt vrolijk van.