Qatar verplaatst WK 2022 naar de wintermaanden (en de Europese clubs vinden dat maar niks)

Gisteren is een einde gekomen aan de vier jaar lange speculatie over de speeldata van het WK voetbal 2022 in Qatar. Het wereldkampioenschap wordt niet zoals gebruikelijk in de zomer gehouden, maar in de wintermaanden november en december. Waarschijnlijk duurt het toernooi 28 dagen. De finale vindt plaats op 18 december, een nationale feestdag in Qatar. De internationale voetbalbond FIFA drong er bij Qatar al jaren op aan het WK te verplaatsen naar de winter, vanwege de snikhete temperaturen in de woestijnstaat. Qatar kreeg de organisatie van het toernooi in 2010 toegekend op voorwaarde dat de wedstrijden zouden worden gespeeld in stadions met airconditioning. Qatar hield altijd vol dat een zomers WK dankzij geavanceerde koeltechnologieën gewoon kon doorgaan. Het zou zorgen voor airco’s in stadions, trainingscomplexen en fanzones. Desondanks maakte de FIFA zich zorgen over het effect hiervan op de gezondheid van de spelers.

Midden in de Europese competities

De Europese cluborganisatie ECA, waarin ruim 200 clubs zijn vertegenwoordigd, protesteert tegen de verplaatsing van het WK, dat midden in het Europese speelseizoen valt. De ECA bood als compromis aan dat het WK in mei kon worden gespeeld. De organisatie zegt dat Europese teams compensatie willen van de FIFA nu blijkt dat ze hun spelers moeten vrijmaken voor de nationale teams.