Met pepernoten naar openingswedstrijd kijken

Het toekomstige Lusail stadion
Het toekomstige Lusail stadion foto ANP

Bert van Oostveen moet nog even wennen aan het idee. Een WK voetbal in november en december? „Zie je het voor je? Sinterklaas komt het land in en heel Nederland zit tussen de pepernoten naar de openingswedstrijd van het WK te kijken. Dat zal een rare gewaarwording zijn.”

De directeur betaald voetbal van de KNVB is altijd tegenstander geweest van het WK 2022 in Qatar in de wintermaanden. Maar verzetten heeft geen zin meer, de data staan vast.

Na jarenlange discussie is de wereldvoetbalbond FIFA er uit, zo werd gisteren bekend. De openingswedstrijd van het WK zal zeer waarschijnlijk op 20 november gespeeld worden, de finale is vastgesteld op 18 december. Het toernooi wordt niet in de zomermaanden gehouden vanwege de hitte in Qatar.

Het gaat voor hoofdpijn zorgen bij het maken van de internationale speelkalender. November en december zijn maanden dat er volop gespeeld wordt in de nationale competities en de Europese clubtoernooien. Bovendien hebben de nationale teams in de aanloop naar het WK tijd nodig om zich voor te bereiden, wat betekent dat ze minimaal vanaf eind oktober op trainingskamp zullen willen gaan.

Van Oostveen zegt tegen persbureau ANP dat de Nederlandse competitie waarschijnlijk uiterlijk eind oktober zal worden stilgelegd. „Dat is een heel slechte zaak, want daardoor moeten we zeer vroeg aan het eredivisieseizoen beginnen. In juli waarschijnlijk, als iedereen op vakantie is.”