Picasso’s elektricien veroordeeld voor verstoppen kunstwerken

Pierre en Danielle Le Guennec
Pierre en Danielle Le Guennec Foto EPA / Patrice Lapoirie

De voormalige elektricien van Picasso en zijn vrouw zijn vandaag allebei veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk voor het jarenlang verstoppen van 271 gestolen werken van de kunstenaar. Dat meldt persbureau AFP. Pierre en Danielle Le Guennec beweren dat de laatste echtgenote van de meesterschilder hen de werken heeft geschonken.

De erfgenamen geloven hier echter geen snars van. De verstopte werken kwamen aan het licht toen de zeventigers Claude Ruiz-Picasso, de zoon van de kunstenaar, benaderden met het verzoek de echtheid van de schilderijen en tekeningen vast te stellen. Hierna werd een rechtszaak aangespannen.

De advocaat van Pierre en Danielle overweegt om in hoger beroep te gaan. Het echtpaar is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter:

“Wij zijn eerlijke mensen. Misschien kunnen wij onze stem niet laten horen. Wij zijn maar klein. Wij hebben geen grote naam.”

De schilderijen en tekeningen, die zijn vervaardigd tussen 1900 en 1932, hebben veertig jaar in de garage van het tweetal gelegen. Op de werken staan vrouwen, paarden en kubistische voorstellingen afgebeeld. De aanklagers hadden vijf jaar voorwaardelijk geëist.