Vlaams rockfenomeen in Leeuwarden

Zanger Pieter-Paul Devos van het verpletterende Vlaamse rockfenomeen Raketkanon wordt het liefst letterlijk op handen gedragen. Als het publiek het toelaat, brengt hij een groot deel van zijn optredens stagedivend en crowdsurfend door. De microfoon gaat mee de lucht in. Zijn zang, een door effectapparatuur vervormde oerkreet, moet het niet hebben van gevoeligheden. Behalve in de songtitels, want die dragen de namen van echte mensen: ‘Florent’, ‘Anna’, ‘Pjotr’ en ‘Mathilde’. Of het nu sludge-metal wordt genoemd of noiserock; Raketkanon produceert een donderend geraas dat op oorverdovend volume de zaal in wordt geslingerd. De laag gestemde gitaar van Jef Verbeeck en de bassynthesizer van Lode Vlaeminck zijn er zowel voor de melodie als voor de vibraties die ze veroorzaken in nieren en onderbuik. Drummer Pieter de Wilde vuurt er de salvo’s bij af die de naam Raketkanon eer aandoen.

De recente clip van het nummer ‘Florent’ is spraakmakend: Devos liet zijn lange haar afknippen voor een braaf playbackoptreden waarin de disco-achtige uitstraling lijnrecht tegenover de compromisloze muziek van Raketkanon staat. Decorum is Pieter-Paul Devos meestal vreemd; bij een optreden liet hij zich de broek van zijn kont trekken en begaf hij zich piemelnaakt onder de mensen. Wie dat wil meemaken, dat kan. Raketkanon treedt tot juni op in Nederland en België.