Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA stelt twee commissies in als antwoord op protesten

De studenten die het Maagdenhuis bezetten, zijn vooralsnog niet van plan om uit het pand te vertrekken.
De studenten die het Maagdenhuis bezetten, zijn vooralsnog niet van plan om uit het pand te vertrekken. Foto Novum/Piet van der Meer

De Universiteit van Amsterdam (UvA) roept twee commissies in het leven die het instituut moeten helpen bij het vaststellen van een nieuwe koers. De ene commissie is gericht op het bestuur van de universiteit, de andere op de financiën. Dat schrijft de UvA vanmiddag in een brief naar alle werknemers en studenten.

De brief is een reactie op protesten van studenten en medewerkers die al vijf weken panden van de UvA bezetten. De onderzoeksgroep die kijkt naar het financiële beleid van de universiteit moet onder meer kijken naar de verhouding tussen de kosten van huisvesting en de uitgaven die de UvA doet aan onderzoek en onderwijs. De andere commissie gaat voorstellen doen voor het verbeteren van de medezeggenschap en de democratische besluitvorming bij de universiteit. De andere commissie wordt ingesteld om met voorstellen te komen voor de “modernisering van de besturing” van de universiteit. De ‘modernisering’-commissie krijgt een onafhankelijke voorzitter. Daarnaast wil het CvB afspraken maken met de bezetters van het Maagdenhuis over een beëindiging van de acties.

Moeizame onderhandelingen

Tien dagen geleden kwam de UvA al met een brief met daarin tien punten waarop het aan de eisen van de demonstranten tegemoet willen komen. Die hebben de afgelopen tijd het Bungehuis en het Maagdenhuis bezet gehouden omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de universiteit momenteel wordt bestuurd. Ze eisen onder andere meer openheid over de financiën, meer medezeggenschap over het beleid en een stop op de verkoop van UvA-faciliteiten.

De onderhandelingen tussen de UvA en studenten en medewerkers van de universiteit, die zich verenigd hebben in de organisatie ReThink UvA, lopen sinds het begin van de acties moeizaam. Voorstellen van het CvB komen volgens de demonstranten niet voor de gestelde deadlines en ook niet tegemoet aan hun eisen. Ze dreigen daarom met meer acties, waaronder stakingen. Tegelijkertijd zegt de universiteit dat de bezetters schade toebrengen aan de bezette gebouwen.

Twitter avatar rethinkUvA Rethink UvA “We will first see if we accept this proposed statement, and then move through it and see if there are amendments to be made.” #rethinkuva

Lees ook in nrc.next: Bijval is er genoeg op de UvA, maar hoe nu verder? (€).