Togo-Musselkanaal

Inge Steenhuis reisde door Afrika als tekenlerares.

Er was een leuk feestje in de Butjesstraat in Groningen, stoelen buiten, veel wijn, lang licht.

Ik raakte in gesprek met een aardige vent die ik niet kende en al gauw ging het over Afrika. De dag erna zou ik vliegen en ik was al een beetje im Rausch der Reise.

We waren allebei op dezelfde rare plaatsen geweest waar zogenaamd nooit een blanke komt, een gehucht op de grens van Togo en Ghana, het binnenlandse vliegveld van Nigeria; herkenning, herkenning. Heel gezellig.

Opeens wilde ik weten waar hij eigenlijk vandaan kwam. Musselkanaal. Tweede Afdraai. Hij kon mij precies het huis en de bijbehorende boom uitleggen waar hij geboren was en ik zag het exact voor me. We schreeuwden het uit.

Welke plaatsen je ook beiden hebt bezocht, hoe ver of exotisch het ook is geweest, als je de huizen op Tweede Afdraai met elkaar kunt delen valt de grensovergang tussen Togo en Ghana in het niet.