Thomas Dekker stopt met wielrennen: ‘klaar voor nieuwe stap’

Thomas Dekker praat met de ploegleiding tijdens de 49ste editie van de Amstel Gold Race vorig jaar. Foto ANP / Bas Czerwinski

Thomas Dekker stopt met wielrennen. De 30-jarige sporter schrijft in een verklaring op zijn site dat hij klaar is “voor een nieuwe stap zonder fiets”.

Dekker stopt met onmiddellijke ingang met de wielersport. In de krant schrijft hij:

“Mijn hele leven stond tot nog toe in het teken van wielrennen, maar ik wil niet langer afhankelijk zijn van mijn vorm, mijn materiaal, mijn ploeg of van wie of wat dan ook. Mijn wielercarrière is mooi, lelijk, heftig en leerzaam geweest.”

Zijn laatste meters fietste Dekker eind vorige maand op de baan van het Mexicaanse Aguascalientes, waar hij probeerde het werelduurrecord te verbeteren. Het was zijn laatste kans op een beetje geschiedenis, zo schreef sportredacteur Maarten Scholten in een artikel (€) NRC. Dat mislukte. De Noord-Hollander kwam ruim 270 meter tekort om het record te breken.

Stoppen niet verrassend

Volgens Scholten zat zijn vertrek er in dat licht wel aan te komen.

“Hij kon al een tijdje niet meer met de besten mee. Het was wel duidelijk dat ploegen niet meer voor hem in de rij stonden. Die recordpoging had zo’n beetje het laatste wapenfeit kunnen zijn. Op zijn leeftijd word je dan gauw een wegkapitein, maar daar is hij het type niet naar. Hij wil liever niet in het peloton rijden omdat hij bang is voor valpartijen en rijdt het liefst voor- of achteraan.”

De sporter zegt wekenlang te hebben nagedacht over de beslissing een punt achter zijn carrière te zetten.

“Ik heb gewikt en gewogen. Ik heb de opties naast elkaar neergelegd en ze één voor één overwogen. Ik heb geluisterd naar mijn verstand en naar mijn gevoel. En nu ben ik eruit: Ik stop met wielrennen.”

Dekker en dopingcultuur

Dekker begon zijn profcarrière in 2006, hij gold als het grote talent uit de Rabo-opleiding. Hij won dat jaar een bergrit in het Critérium International. Het jaar daarna werd hij als derde Nederlander eerste bij Tirreno-Adriatico. Na ruzie met directeur Harold Knebel en ploegleider Erik Dekker van de Rabobankploeg miste hij in 2008 de Tour. Een maand later werd zijn contract verbroken.

Op dat moment gingen er al geruchten over afwijkende bloedwaarden die zouden zijn gevonden bij hem. In 2009 kwam naar buiten dat hij in 2007 als renner bij de Raboploeg positief was getest op de epo-variant dynepo. Daarop werd hij door zijn ploeg Lotto drie dagen voor de Tour op non-actief gesteld en even later ontslagen. De wielrenner bekende vervolgens de doping te hebben gebruikt en werd daarop geschorst tot 1 juli 2011.

Schorsing was keerpunt in carrière

Na het uitkomen van het rapport van het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada over het grootschalige dopinggebruik door Lance Armstrong en de US Postalploeg, kwamen er meer details aan het licht over deze periode. In NRC vertelde de wielrenner over de dopingcultuur binnen de wielerwereld:

“In het milieu waarin ik terechtkwam hoorde doping erbij. Sterker nog: doping was a way of life voor veel ploeggenoten en collega’s om me heen. Je leeft hard, je traint hard, je doet er alles voor: doping hoort bij je beroep.”

Volgens Scholten kenschetst dat dopinggebruik de carrière van de wielrenner:

“Het is eigenlijk een beetje een tragisch verhaal. Dekker was het grote talent van de Raboploeg tijdens wiens loopbaan het wielrennen enorme veranderingen doormaakte. Te midden van die veranderingen moest hij zijn weg zien te vinden en eigenlijk is hij de weg een beetje kwijtgeraakt. Na zijn schorsing is hij nooit meer goed teruggekomen. En tijdens die jaren heeft hij enorm gefeest, kwam kilo’s aan; dat doet je vorm natuurlijk ook geen goed.”

    • Anouk Eigenraam