The Guardian krijgt eerste vrouwelijke hoofdredacteur

Katharine Viner wordt de nieuwe hoofdredacteur van The Guardian en zondagsblad The Observer. Zij is de allereerste vrouw in deze functie in de 194-jarige geschiedenis van de Britse krant.

Viner neemt van de zomer het stokje over van huidig hoofdredacteur Alan Rusbridger, schrijft The Guardian. Hij bezette twintig jaar lang deze positie bij de prestigieuze krant.

De aanstelling van Viner werd vanavond bekendgemaakt door The Scott Trust, de eigenaar van The Guardian. De nieuwe chef geniet brede steun onder de redacteuren van de krant. In reactie op haar benoeming liet Viner weten het een “eer” en een “grote verantwoordelijkheid” te vinden om het medium te mogen gaan leiden.

Viner werkte al achttien jaar voor The Guardian. In 2000 kreeg zij een leidende rol binnen de krant als adjunct-hoofdredacteur van de Amerikaanse editie in New York. Viner ging na haar afstuderen aan Oxford University in 1997 werken bij The Guardian, meldt persbureau AP.

Viner is niet de allereerste vrouwelijke hoofdredacteur in Groot-Brittannië. Anderen gingen haar al voor bij enkele Britse zondagskranten. Zij is wel de eerste bij een dagelijkse kwaliteitskrant, benadrukt onze correspondent Titia Ketelaar. Volgens haar zal The Guardian onder Viner harder gaan inzetten op digitale journalistiek.