While you were sleeping... in the US

Tesla’s rijden deze zomer al op de automatische piloot

Beeld AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Toekomstmuziek lijkt het, die zelfrijdende auto. Of toch niet? Tesla komt deze zomer al met een eerste variant, meldt topman Elon Musk. De New York Times meldt dat je er niet eens een nieuwe auto voor hoeft te kopen. Ook een ritje naar de garage is niet nodig.

Aan de hand van een software update kunnen bezitters van een Tesla Model S sedan een ‘automatische piloot’ installeren. Dat is een handsfree modus waarmee de auto, tenminste voor een gedeelte van de rit, zelfstandig rijdt.

Rest nog de vraag of het legaal is, dat handsfree rijden. “Er is een reden dat andere automakers dit nog niet doen”, zegt analist Karl Brauer in de New York Times. “In het beste geval is het onduidelijk. Als je hieraan begint, moet je maar hopen dat er niets mis gaat.”

Maar volgens een woordvoerder van Tesla is er ‘niets aan ons autopilot systeem dat in tegenspraak is met de huidige regels’. Technisch gezien is er veel meer mogelijk, schrijft Financial Times, maar omwille van de veiligheid kunnen gebruikers de automatische piloot alleen gebruiken op de snelweg.

Er zijn al verschillende types auto, bijvoorbeeld van Mercedes-Benz en Honda, die ‘zelfstandig’ op de snelweg rijden. Er zijn dan wel maatregelen genomen die de automobilist bij de les houden. Als je het stuur langer dan een paar seconden loslaat, klinkt er een waarschuwingssignaal en stopt de auto met rijden.

Windows komt met goedkope smartphone

Om al die concurrentie op smartphone-gebied aan te kunnen, brengt Microsoft een goedkope telefoon op de markt: de Lumia 430 Windows Phone. Het moet de goedkoopste Lumia tot nu toe worden, volgens Venture Beat. De telefoon gaat zo’n 70 dollar (65,55 euro) kosten en wordt verkrijgbaar in Aziatische landen, India, Afrika, het Midden Oosten, Rusland, Kazakhstan, Ukraïne en Wit Rusland. Zo’n beetje overal behalve Europa, Zuid- en Noord-Amerika dus.

Volgens Venture Beat loopt de Windows Phone het risico om als onbelangrijk systeem te worden weggezet, nu Apple’s iOS en Google’s Android 95 procent van de markt in handen hebben.

Android gebruikers zijn veel minder loyaal aan het systeem dan Apple gebruikers, weet topman Chris Weber. Toch zegt hij geen compromissen te sluiten. “We zeggen niet dat we de laagste prijs hebben. Ik wil ons in de markt zetten als beste koop.”

TAG Heuer maakt smartwatch

Op dat andere speelveld, dat van de smartwatch, heeft Google bondgenoten gevonden in de strijd met Apple. Samen met horlogebouwer TAG Heuer en chipmaker intel werkt het bedrijf aan een eigen smartwatch, meldt Financial Times.

Het is de eerste keer dat een duur, prestigieus Zwitsers merk meedoet aan zo’n operatie. Topman Jean-Claude Biver zei dat de samenwerking tussen 155 jaar oude TAG Heuer en de 17-jarige Google ‘een huwelijk is tussen technische innovatie en geloofwaardig horloges maken’.

FT merkt droogjes op dat er nogal wat ironie schuilt in het feit dat juist Biver pleitte voor handgemaakte horloges, in de jaren ’70 en ’80, toen de quartz digitale horloges de markt veroverden. Nu zegt hij: “Er is vraag naar luxe, connected horloges, en wij willen aan die vraag voldoen’.

De samenwerking is voor Intel een kans om de mislukking op de smartphonemarkt goed te maken. Met één grote sprong komt het bedrijf nu in de markt voor slimme horloges terecht.

Het nieuwe horloge zal waarschijnlijk in november in de winkel liggen. Prijsindicaties zijn er nog niet, maar een gemiddeld TAG Heuer horloge kost 3.500 euro.