Jasper Holst als eerste Nederlander in boot van Cambridge

Voor de vijfde keer in de 161- jarige geschiedenis van de Boat Race tussen Oxford en Cambridge roeit een Nederlander mee. De 22-jarige student Jasper Holst is geselecteerd voor de acht van Cambridge.

Het is voor het eerst dat een Nederlander in de lichtblauwe Cambridge-boot zit. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) roeiden voor de donkerblauwe Oxford-ploeg. De eerste twee wonnen, Haen maakte deel uit van een bizarre race waarbij eerst een demonstrant in de Theems sprong en Oxford daarna botste met Cambridge en een riem brak.

Holst roeide in tegenstelling tot de andere drie nooit voor een Nederlandse ploeg. Hij verhuisde op zijn achtste naar het Zwitserse Genève, en woont sindsdien in het buitenland. Met roeien begon hij op dertiende. Eigenlijk zou zijn broer er mee beginnen, maar hij werd aangestoken. De Boat Race noemt hij „een jongensdroom”: „Sinds ik roei, kijk ik er al naar.”

Cambridge-coach Steve Trapmore, die in de Britse Acht zat die goud won tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 en de Nederlander Nico Rienks zijn grote held noemt, zegt dat Holst een „analytische” en „zeer vaardige” boeg is, die „hoge eisen” aan zichzelf stelt. „Hij heeft zich bovendien de afgelopen tijd geestelijk goed ontwikkeld. In de ploeg zitten een aantal betere roeiers, maar dat daagt hem juist uit, hij laat zich er door inspireren.”

Zaterdag roeit de ploeg op de Theems tegen de Holland Acht als oefening. Op 11 april moet blijken hoe goed Oxford en Cambridge zijn. Al zal de aandacht dan vooral gaan naar de vrouwenploegen. Het is voor het eerst in hun zeventigjarige geschiedenis dat zij op dezelfde dag én op hetzelfde stuk van de Theems roeien. De vrouwen roeiden tot nu toe een kortere race op een deel van de rivier dat niet aan het tij onderhevig is.