Republikeinen bezoeken Israël op deadline onderhandelingen Iran

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt het Amerikaanse Congres toe. Achter hem zitten de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigde, John Boehner (L) en Republikeinse senator Orrin Hatch. 3 maart 2015
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt het Amerikaanse Congres toe. Achter hem zitten de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigde, John Boehner (L) en Republikeinse senator Orrin Hatch. 3 maart 2015 Foto ANP / Shawn Thew

De Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, reist eind deze maand met een partijdelegatie af naar Israël voor een ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Hoewel deze reis al voor de Israëlische verkiezingen was gepland, komt het op een moeilijk moment voor president Barack Obama. De deadline voor de onderhandelingen over het kernprogramma van Iran loopt af op 31 maart.

Volgens CNN vergroot het bezoek van Boehner aan Israël de groeiende politieke verdeeldheid in Washington over Obama’s Midden-Oostenpolitiek. De Republikeinse leider nodigde Netanyahu in januari uit om op 3 maart te spreken voor het Amerikaanse Congres. De Israëlische premier liet hier weten sterk gekant te zijn tegen de onderhandelingen die de regering van Obama voert met Iran.

De toespraak van Netanyahu:

De komst van Netanyahu was uiterst omstreden. Zowel hij als Boehner lieten het na om het Witte Huis van zijn komst te verwittigen.

De toespraak van Netanyahu werd door het Witte Huis gezien als een schoffering van Obama, een politieke stunt voor het Israëlische thuisfront en als een ondermijning van de onderhandelingen met Iran. Deze zijn in het laatste stadium beland, maar de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat willen meer inspraak hierover. Zij zijn van mening dat onderhandelaars veel te mild zijn voor Iran, schrijft The Hill.