Plan filmhuis wint slag om Gouvernestraat

In het voormalige pand van film- en muziektheater Lantaren/Venster in de Gouvernestraat komt een nieuw filmhuis annex cultuurtempel. De initiatiefnemers zijn twee jonge ondernemers die bij de succesvolle studentenbioscoop Kriterion in Amsterdam ervaring opdeden met het programmeren en financieel runnen van een filmtheater. Ze hopen te draaien vóór de start van de 45e editie van het International Filmfestival Rotterdam, eind januari 2016. „Wij willen van de Gouvernestraat weer een culturele hotspot maken”, zegt programmeur Jan de Vries. Hij geldt als geestelijk vader van het project Kino/Buro dat woensdag door de gemeente werd uitverkoren uit drie plannen voor het pand uit 1909. Dat wordt voor 60.000 euro verkocht aan De Vries en zakenpartner Frank Groot. Hun subsidieloze plan voorziet in renovatie met nieuwe filmzalen en projectie (Kino), creatieve (huur)werkplekken (Buro) én een platform voor podiumkunsten. „Zodat het enige vlakke vloertheater van Rotterdam behouden blijft”, aldus De Vries.