Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Opnieuw ebola-besmetting geconstateerd in Liberia

Een kind kijkt naar een Liberiaanse man waarvan gedacht wordt dat hij besmet is met ebola. Monrovia, 12 september 2014.
Een kind kijkt naar een Liberiaanse man waarvan gedacht wordt dat hij besmet is met ebola. Monrovia, 12 september 2014. Foto AP / Abbas Dulleh

In Liberia is vandaag voor het eerst in meer dan twee weken een nieuw ebola-geval geconstateerd. Dat meldt persbureau AP op basis van een bron in het ministerie van Volksgezondheid.

Op 5 maart werd de laatste ebola-patiënt in Liberia uit het ziekenhuis ontslagen. Artsen Zonder Grenzen, bevestigt het nieuwe geval in het doorgangscentrum bij Redemption Hospital in hoofdstad Monrovia. Waar de besmette vrouw vandaan komt is nog niet duidelijk. Volgens Francis Kateh, het hoofd van het zogeheten Ebola Incident Management Team in Liberia, is het uiterst belangrijk om te achterhalen waar de besmetting plaatsvond om deze zo snel mogelijk in te dammen.

In tegenstelling tot buurlanden Guinee en Sierra Leone leek de bestrijding van het dodelijke virus in Liberia voorspoedig te gaan. Of dit nieuwe ebola-geval een voorbode is voor meer besmettingen is onduidelijk. Landen moeten 42 dagen zonder nieuwe besmettingen doorkomen, mogen zij de uitbraak als bezworen verklaren. In totaal bezweken er al meer dan tienduizend mensen aan het virus.

De meest recente ebola-uitbraak werd in maart vorig jaar voor het eerst gesignaleerd in Guinee. Onterecht dachten autoriteiten en de WHO dat het virus, net zoals bij tientallen vorige uitbraken, eenvoudig te bestrijden zou zijn. Doordat hulp te langzaam op gang kwam, kon ebola gemakkelijk en ongehinderd door gebrekkige gezondheidszorg de poreuze grenzen oversteken. In augustus, toen al meer dan duizend mensen bezweken waren, riep WHO de noodtoestand uit in het getroffen gebied.