Ophef over verhoging salaris ING en ABN Amro

ING, Nationale-Nederlanden en ABN Amro verhogen de salarissen voor de top. Want dat zou aan de lage kant zijn.

Grote banken in Nederland vinden de beloning van hun topbestuurders verhoudingsgewijs aan de lage kant.
Grote banken in Nederland vinden de beloning van hun topbestuurders verhoudingsgewijs aan de lage kant. Foto Peter Hilz/Hollandse Hoogte

Vakbonden hebben zeer kritisch gereageerd op de verhoging van de beloning, of plannen daartoe, van de top van drie van de grootste banken en verzekeraars.

Vakbond CNV stelde gisteren, in een reactie op een forse salarisverhoging voor de top bij verzekeraar Nationale-Nederlanden (inmiddels NN-Group), dat verzekeraars en bankiers weer „terugvallen in hun oude gedrag”. „De graaicultuur is terug.”

Vakbond FNV had daarvoor al fel gereageerd op een aangekondigde salarisverhoging voor de top van ING. „Ze gaan via een achterdeur gewoon weer verder en vervallen in oud gedrag van meer-meer-meer [...].”

Zowel ING als NN-Group kondigen in hun gisteren verschenen jaarverslagen een salarisverhoging aan voor de top. ING-topman Hamers gaat in 2015 28 procent meer verdienen, zijn vaste salaris wordt 1,63 miljoen euro. Daarnaast kan hij, bij goed presteren, een bonus bij krijgen die kan oplopen tot ongeveer eenvijfde van zijn salaris.

Volgens ING is die verhoging nodig omdat de beloning anders te veel uit de pas gaat lopen in vergelijking met andere bedrijven en het moeilijk wordt om goede mensen aan te trekken. In Nederland geldt sinds begin dit jaar een bonusplafond in de financiële sector van maximaal 20 procent van het salaris. Dat zou het gat alleen maar groter maken.

ING loste recentelijk het laatste deel van de staatssteun af die het in 2009 kreeg. Daarmee is de weg vrij voor het herinvoeren van bonussen.

Staatsbank ABN Amro maakte vandaag in haar jaarverslag ook een salarisverhoging voor de top bekend. Zes van de zeven bestuursleden kregen over afgelopen jaar een extra 100.000 euro uitgekeerd, waardoor hun vaste salaris nu ruim 700.000 euro bedraagt. Alleen topman Gerrit Zalm kreeg geen verhoging. Hij verdient zo’n 750.000 euro. De verhoging is een reactie op het bonusplafond. De Tweede Kamer heeft ABN Amro in 2012 toestemming gegeven hiervoor, maar de top zag daar tot nu toe van af.

De vakbonden vinden het wrang dat de top zichzelf meer geld uitkeert, terwijl er afgelopen jaren duizenden gewone medewerkers zijn ontslagen en veel instellingen recentelijk nog nieuwe ontslagrondes hebben aangekondigd. FNV ziet wel een lichtpunt: komend jaar wordt met ABN Amro onderhandeld over een nieuwe cao. Als de top meer krijgt, heeft het personeel ook recht op meer, vindt de bond.