Van der Steur volgt Opstelten op. En: VVD verliest zetel

De VVD heeft een opvolger gevonden voor Ivo Opstelten, die vorige week opstapte als minister van Veiligheid en Justitie: Ard van der Steur (45), nu nog Tweede Kamerlid. Dat melden bronnen in Den Haag. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Van der Steur vandaag door de koning beëdigd. Wie Fred Teeven (de staatssecretaris die ook opstapte) opvolgt is nog niet bekend.

Verheijen eruit, Houwers erin

Niet alleen de VVD’ers Opstelten en Teeven stapten op, eind februari ging ook Marc Verheijen weg. Hij was Tweede Kamerlid en kwam in opspraak door zijn declaratiegedrag. Er moest een opvolger voor Verheijen komen, en aan de beurt was Johan Houwers (hij is de hoogst geplaatste op de kieslijst van de VVD). Alleen: Houwers is omstreden. In 2013 was hij al Kamerlid en stapte hij op, nadat hij in opspraak kwam wegens hypotheekfraude. Hij heeft daarvoor een boete van vierduizend euro betaald.

VVD verliest een Tweede Kamerzetel

Probleem voor Houwers is dat de VVD hem niet terug wil in de fractie. „In de VVD-fractie is voor fraudeurs geen plek”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra gisteren.

Probleem voor de VVD is dat Houwers wél zijn zetel wil. Hij zal dus een eenmansfractie vormen.

Probleem voor de coalitie is dat de meerderheid in de Tweede Kamer minimaal wordt: 76 van de 150 zetels. VVD en PvdA begonnen deze kabinetsperiode met 79 zetels, maar door het vertrek van Kuzu en Öztürk uit de PvdA-fractie was de coalitie al twee Kamerzetels kwijt. Als Houwers zijn Kamerzetel inneemt raakt de coalitie dus weer een zetel kwijt.

Hé, daar is Fred Teeven weer!

Omdat VVD-Kamerlid Ard van der Steur minister wordt, komt er bij de VVD nog weer een zetel vrij. Die gaat ingenomen worden door oud-staatssecretaris Fred Teeven. Hij stond op de lijst bij de Kamerverkiezingen, dus hij heeft recht op die vrijgekomen zetel. Gisteravond meldden NOS en RTL dat Teeven weer de Kamer in wil.

ZESTIEN (!) Tweede Kamerfracties

Zodra Johan Houwers is geïnstalleerd, als lid van de Groep-Houwers in de Tweede Kamer, zijn er maar liefst 16 fracties in de Kamer. Vier fracties met één lid (50Plus, Klein, Van Vliet en Houwers) en drie fracties met twee leden (Groep Bontes/Van Klaveren, Groep Kuzu/Öztürk en Partij voor de Dieren).