300 waterpalen in Amsterdam om kinderen van frisdrank af te houden

De gemeente Amsterdam is bezig 300 waterpalen te plaatsen, verspreid door de stad. Bedoeling is dat kinderen die buiten spelen of naar huis lopen zo verleid worden om water te drinken in plaats van frisdrank.

Wethouder Eric van der Burg (Zorg en Sport, VVD) presenteert vandaag de eerste resultaten (2013-2014) van zijn programma om overgewicht en obesitas bij kinderen tegen te gaan. Het aantal Amsterdamse vijf-jarigen met overgewicht is in twee jaar met 2 procent gedaald. Maar er zijn nog 30.000 kinderen met overgewicht en van hen lijden 2.300 aan morbide obesitas. Dat kinderen water drinken, in plaats van frisdrank, is een van de hoofddoelen van het programma.

De gemeente wil dat in 2033 alle Amsterdamse kinderen een gezond gewicht hebben.

Eerst moet hun omgeving veranderen, vindt Van der Burg. Het moet makkelijker worden om een gezonde keuze te maken, zoals fietsen naar school, de trap nemen of water drinken.

„Oorzaken voor overgewicht liggen ook in cultuurverschil”, zegt Van der Burg. „Rijkere gezinnen in het centrum kopen vaak exclusief water, maar armere gezinnen vinden juist dat ze welvarend genoeg zijn om cola te kopen en niet uit de kraan te drinken.”

De eerste palen werden afgelopen jaar geplaatst in achterstandswijken waar relatief veel te zware kinderen wonen. Ze blijken een succes. New York wilde eerder extra grote bekers frisdrank verbieden, maar de rechter maakte dat besluit ongedaan.

    • Daan Borrel