Nieuwe politieke én ambtelijke top voor Justitie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt een nieuwe politieke leiding. Ook komt er een nieuwe SG: topambtenaar Pieter Cloo vertrekt.

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie, secretaris-generaal Pieter Cloo, stapt op. Dat maakte het ministerie vanmorgen bekend. Cloo is na het aftreden van Ivo Opstelten en Fred Teeven „tot de conclusie gekomen dat hij met zijn vertrek de nieuwe minister en staatssecretaris de mogelijkheid biedt een nieuwe start te maken”, staat in de verklaring. Hans van der Vlist, secretaris-generaal op het ministerie van Onderwijs, neemt tijdelijk waar.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgt zo een nieuwe ambtelijke en politieke leiding. Gisteren werd bekend dat Tweede Kamerlid Ard van der Steur van de VVD minister wordt en vanmorgen kwam daar Klaas Dijkhoff als staatssecretaris bij. Aan het einde van de middag zouden de twee naar de koning gaan voor hun beëdiging.

Ivo Opstelten stapte bijna twee weken geleden op als minister omdat hij de Tweede Kamer onjuist had geïnformeerd over een deal die toenmalig officier van justitie Teeven bijna vijftien jaar geleden had gesloten met drugscrimineel Cees H. Op het ministerie van Justitie bleek wel degelijk een digitaal betalingsbewijs aanwezig te zijn van de schikking, terwijl Opstelten steeds had gezegd dat dit er niet was. Fred Teeven stapte op uit loyaliteit met zijn minister.

Pieter Cloo had sinds zijn aantreden een problematische relatie met het ministerie. Hij werd op aandringen van voormalig minister Ivo Opstelten aangesteld, tegen de gebruikelijke procedures in. De consultant was de eerste secretaris-generaal sinds 1904 die niet uit de eigen ambtelijke organisatie afkomstig was.

Later bleek na onderzoek van deze krant, dat Cloo voor zijn aantreden als SG door Opstelten als interim-manager was ingehuurd om ICT-problemen bij de politie op te lossen. Hij kreeg zo’n drie keer de balkenendenorm, en Opstelten vroeg geen toestemming aan de ministerraad voor de overtreding van die salarisnorm, wat voor topfunctionarissen wel moet. Toen dit naar buiten kwam, verdedigde Opstelten zich door te zeggen dat Cloo destijds geen topfunctionaris was.

De twee benoemingen van Van der Steur en Dijkhoff draaien uit op een soort politieke stoelendans, want voormalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Teeven zou de plek van Van der Steur in de Tweede Kamer gaan innemen. De nummer 52 op de kandidatenlijst van de VVD, Chantal Nijkerken-de Haan, is daarna eerste gegadigde om Klaas Dijkhoff te vervangen.