‘Niet echt mooie zonsverduistering’ - lees ons liveverslag terug

Nederland maakt zich op voor de eclips.
Nederland maakt zich op voor de eclips. Foto EPA / Farooq Khan

Het is bijna zover. Rond 9.30 uur schuift de maan voor de zon. Ruim een uur later, om 10.37 uur, is de verduistering maximaal ongeveer tachtig procent, waarna de zon weer langzaam in haar geheel tevoorschijn komt. Iets voor twaalf is de zonsverduistering voorbij. De komende uren praat NRC je bij over de ontwikkelingen, de weersverwachting en natuurlijk het moment suprême: de eclips. De zonsverduistering live volgen kan hier.

Update 11:54

De zonsverduistering is zo goed als voorbij. De zon is, achter de wolken, weer tevoorschijn gekomen. De eclips was vrijwel nergens goed zichtbaar in Nederland vanwege de bewolking. Gerard Frensen, van Sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard, liet aan het ANP weten dat het wat tegenviel:

“Heel af en toe tussen de wolken door was er een waterig zonnetje te zien, waar inmiddels al een flinke hap uit is. Niet echt een mooie zonsverduistering.”

De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is over meer dan tien jaar op 12 augustus 2026.

Update 11:41

De impact van de zonsverduistering op de energievoorziening, bij netbeheerder Tennet lijkt mee te vallen:

Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis Links groen = alles in orde. Op rechterkaart Duitsland rood = kleine onbalans, maar zonder grote impact. http://t.co/dOakxcmiZe

Update 11:37

Een greep uit de gemaakte foto’s tijdens de zonsverduistering:

Update 11:26

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bekeken de eclips vanuit Duitsland. Daar zijn ze voor een tweedaags werkbezoek aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg:

Foto / REUTERS Fabian Bimmer

Foto van het koningspaar vanuit Duitsland. Foto / REUTERS Fabian Bimmer

Update 10:49

Redacteur Boris Lemereis is nog steeds in de controlekamer van netbeheerder TenneT:

Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis Hoogtepunt #zonsverduistering voorbij. Grootste uitdaging komt komende uur, bij enorme stijging invoer zonne-energie uit Duitsland.
Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis Kleine onbalans in Italië is tijdig opgelost door extra waterkracht in Alpen in te schakelen. #energienet #zonsverduistering
Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis De frequentiemeter, keurig rond de 50 Hz. #energienet #zonsverduistering http://t.co/8Moburcvp5

Update 10:44

De bewolking maakt het zien van de eclips erg lastig. Twitterend Nederland reageert:

Twitter avatar globalistaa Rianne Meijer Ik vind die hele zonsverduistering voorlopig beduidend minder spectaculair dan alle recente verduisteringen van VVDers.

Update 10:34

Zonsverduistering vanuit Nederland:

Zonsverduistering vanuit Engeland:

https://www.youtube.com/watch?v=TI_5SFjrubg

Zonsverduistering vanuit Faroër-eilanden

Zonsverduistering vanuit Denemarken:

Update 10:27

Muziekje erbij tijdens de zonsverduistering? Er is een playlist samengesteld met de beste nummers om de eclips door te komen:

Update 10:09

Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis Het controlecentrum. Landen op de kaart linksboven zijn groen, dus nog niks aan de hand #zonsverduistering http://t.co/fqQ6CT7tNr

Update 10:00

De mist in? Op veel plekken in het land is het erg bewolkt. Een livestream van de eclips vanuit verschillende landen is hier te volgen.

Update 09:49

Heeft de zonsverduistering invloed op de energievoorziening? Verslaggever Boris Lemereis is afgereisd naar netbeheerder TenneT in Arnhem. Hij brengt vanuit de controlekamer live verslag uit.

Twitter avatar BorisLemereis Boris Lemereis Live bij persbijeenkomst TenneT. Zometeen in de controlekamer kijken of de zonsverduistering invloed gaat hebben op het energienet.

Lees ook op NRCQ: Leuk, zo’n zonsverduistering - tot de stroom overal uitvalt (€).

Update 09:13

Valt er iets te zien? Voor de ideale omstandigheden moet het namelijk helder zijn. Weeronline.nl schrijft dat het waarschijnlijk in grote delen van het land te laat opklaart:

“Vandaag schuift de maan voor de zon langs. De gedeeltelijke verduistering kan op een aantal plaatsen te zien zijn, maar in grote delen van het land klaart het te laat op. Morgen begint de lente, maar het weer houdt zich daar niet aan.”

Eclipstoerisme

NRC-journalist Lex Boon is vanmorgen vanaf luchthaven Schiphol vertrokken, om de eclips vanuit de lucht mee te maken. En hij is niet de enige:

“Het wordt vandaag druk boven de Faerøer-eilanden. Zo’n 20 speciale eclipsvluchten vliegen daar door de schaduw van de maan.”

Boon schrijft in zijn artikel over eclipsjager Xavier Jubier:

“Hij reist de hele wereld af om zonsverduisteringen te zien. Hij schat dat er tienduizend fanatiekelingen zoals hij zijn, waarvan er zo’n duizend echt geen enkele volledige eclips overslaan.”

Twitter avatar lexboon Lex Boon Aan boord van HV7533. Van AMS naar AMS, maar wel via het gebied waar de schaduw van de maan over de aarde raast http://t.co/JmxWZx0s6y