Nederland geeft geld voor herstel Barcaccia-fontein Rome

Italiaanse onderzoekers bekijken de schade aan de Barcaccia-fontein in Rome na rellen van Feyenoord-supporters, eerder dit jaar.
Italiaanse onderzoekers bekijken de schade aan de Barcaccia-fontein in Rome na rellen van Feyenoord-supporters, eerder dit jaar. Foto ANP / Claudio Peri

De Nederlandse ambassade in Rome geeft geld voor de restauratie van de Barcaccia-fontein in Rome, die vorige maand door Feyenoordsupporters werd beschadigd.

De bijdrage loopt via de vereniging Salviamo La Barcaccia (Laten we de Barcaccia redden), die Nederlandse ‘verenigingen’ in Rome hebben opgericht. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vandaag laten weten in antwoord op vragen van drie Eerste Kamerleden van VVD, PvdA en D66.

Het geld van Salviamo wordt niet alleen gebruikt als bijdrage voor het herstel van de fontein aan de voet van de Spaanse Trappen in het centrum van Rome, maar zal ook ten goede komen aan de bredere doelstelling van de vereniging om het culturele erfgoed in de Italiaanse hoofdstad te helpen onderhouden. Koenders meldt niet hoeveel geld de ambassade heeft geschonken.

De schade aan de onlangs gerestaureerde Barcaccia (het lelijke schip) wordt op vijfenzeventigduizend euro geschat. Op maandag 9 maart had Salviamo al 22.500 euro bijeengebracht. In het comité van aanbeveling van de vereniging hebben onder anderen prinses Christina, de Nederlandse ambassadeur in Italië Michiel den Hond, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en oud-minister Ed Nijpels als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Kerk van de Friezen zitting genomen.

(ANP)