Bo&Caro

Muziek, champagne: wie is Holland’s next fondsbeheerder?

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Beleggingsfondsbeoordeelaar Morningstar reikt prijzen uit aan de drie beste fondsbeheerders.
Wie: San Lie – ‘Hoofd Research’ bij Morningstar, Rob Deneke en Wojciech Stanislawski – beleggers bij Comgest, Michael Fraikin en Thorsten Paarmann van Invesco Pan European Structured Equity Fund en nog 152 genodigden.

Ze zijn heus niet onder de indruk hoor, de ruim honderdvijftig mannen – en, vooruit, de drie vrouwen – die aanwezig zijn bij de jaarlijkse prijzenshow van beleggingsonderzoeker Morningstar. Sterker nog: ze hebben getwijfeld. Moesten ze wel gaan? Ze hebben het hier eigenlijk te druk voor. En wat stelt zo’n prijs nu voor?

Maar goed, een feestje sla je niet over. Dus hier zijn ze dan, in de Koepelkerk in Amsterdam, de beleggers van pensioenfondsen, verzekerings- en beleggingsinstellingen uit de Benelux.

Dit zijn de Fund Managers Of The Year, aangenaam. #Morningstar

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Gepoetste schoenen

Een gigantische kroonluchter, rood tapijt, champagne, keurig gepoetste schoenen. En zorgvuldig voorbereide speeches. Voor de zekerheid. Het zóu natuurlijk zomaar kunnen dat je met een van de drie prijzen naar huis gaat. Dat je Fund Manager of The Year wordt.

Voor Wojciech Stanislawski van beleggingsfonds Comgest kent de avond geen geheimen meer. “Wij gaan winnen”, zegt hij tegen zijn collega Rob Deneke. Die knikt. “Nee maar echt.” En dan haalt hij gauw zijn schouders op. Het doet hem niet écht wat, natuurlijk.

San Lie – ‘Hoofd Research’ bij Morningstar - grijnst. Legt uit dat de beleggingsfondsbeoordelaar het kaf van het koren scheidt. “Private beleggers met vermogen, maar zonder al teveel beleggingskennis kunnen via onze online database nagaan bij welke beleggingsfondsen ze moeten zijn.” En bij welke vooral niet. Die krijgen een negatieve rating van het analistenteam. En dat vinden ze best vervelend, zegt Lie.

Neem Corné van Zeijl. Veelgevraagd beurscommentator én beheerder van het SNS Nederland Aandelenfonds. “Die werd door ons dus negatief beoordeeld. Vond hij niet leuk. En je ziet: hij is er mooi niet bij vanavond. Toch?” Inderdaad. Nergens die indrukwekkende snor plus glanzende scalp.

Tromgeroffel…

En dan: opzwepend muziekje, krakende microfoon, powerpoint vol grafieken én de namen van de winnaars. Klopte aardig, dat voorgevoel van Wojciech Stanislawski. Die stapt het podium op om zijn award aan te nemen. Bedankt Morningstar, maar zegt wel gauw nog even dat hij zich afvraagt hoe eervol hij deze prijs nu vindt. Als hij denkt dat niemand kijkt, lacht hij naar collega Deneke. Die knikt hem toe. Trots. Toch best wel. Een beetje.

De Comgest-mannen zijn best blij met hun prijs #Morningstar

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op