Mondriaan, DBC Pierre, Harry Mulisch & Hendrik Groen

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Mondriaan, DBC Pierre, Harry Mulisch, Hendrik Groen, Wessel te Gussinklo, Marie Kessels en veel meer.

In het voorportaal van de hemel beland

article2_1_largeAlle aandacht voor de dames en weinig woorden over de theosofie die voor de ontwikkeling van Mondriaans werk zo belangrijk was. Zie voor dat laatste een omvangrijk platenboek met het complete oeuvre, zelfs verdwenen werken.
Door Bernard Hulsman. Lees meer.

Column: Op het smalle pad van de dolende romanlezer

fortuin, arjen 8-2013 045Goed, u heeft dus geen roman gekocht deze Boekenweek. Nee, geen smoesjes: toen u naar de kassa moest, pakte u de gefileerde bankiers van Joris Luyendijk, een fotoalbum van mensen die u helemaal niet kent (Gouden jaren van Annegreet van Bergen) of iets uit het schap ‘oudere man schrijft over nog oudere moeder’ dan wel de autobiografische boeken van Myrthe van der Meer. (Prima spullen hoor, in hun soort)
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Interview DBC Pierre: ‘Horror bereidt ons veilig voor op de duisternis’

article2_1_large-2Dirty But Clean Pierre maakte in 2002 naam met zijn debuutroman Vernon God Little, die onder meer bekroond werd met de Booker Prize. Maar meer nog dan over zijn werk, werd er geschreven over zijn achtergrond. Geboren in Australië, opgegroeid in Mexico, als zoon van een gevierd maar vroeg gestorven wetenschapper, daarna ontspoord en ten onder gegaan aan drugs, schulden en psychische problemen, om zichzelf uiteindelijk opnieuw uit te vinden als schrijver in Londen en Ierland. Een louteringsverhaal. ‘Mijn nieuwe houding is: I don’t give a fuck. Ik voel me weer net zo vrij als toen ik debuteerde.’
Door Auke Hulst. Lees meer.

Het eeuwige botst op het tijdelijke

2003bb mulisch0Als enige van de zogenaamde Grote Drie wacht Harry Mulisch (1927-2010) nog op zijn biografie. Van Hermans en Reve zijn de levens al uitvoerig geboekstaafd, bij Mulisch moeten we het vooralsnog doen met zijn eigen werk, de talloze interviews die hij gaf en de al even talloze studies die over zijn werk en persoon zijn geschreven. Tot de laatste categorie behoort De Mulisch Mythe van de Tilburgse literatuurwetenschapper Sander Bax. Geen biografie, maar een boek over de publieke figuur Mulisch. Bax vertelt uitdrukkelijk niet het verhaal achter de mythe, maar het verhaal van de mythe, van het beeld dat Mulisch van zichzelf presenteerde.
Door Arnold Heumakers. Lees meer.

Maria zal een goed woordje voor je doen

2003bbgravenbrugToen het nog gebruikelijk was om mensen in kerken te begraven, werden de gestorvenen doorgaans met hun voeten naar het altaar neergelegd. Dat gebruik weerspiegelt zich in luxueuze graven waarop de overledene in sculptuur of reliëf is uitgebeeld. Het lijkt oneerbiedig om de voetzolen te keren naar het liturgische middelpunt van het kerkgebouw, maar daar zat een gedachte achter.
Door Bram de Klerck. Lees meer.

Abonnees kunnen hier de hele Boekenbijlage doorbladeren.