Massagraf ontdekt in op Boko Haram veroverde stad

Een patrouille van het Nigeriaanse leger in de Noord-Nigeriaanse provincie Borno.
Een patrouille van het Nigeriaanse leger in de Noord-Nigeriaanse provincie Borno. Foto EPA / Henry Ikechukwu

Militairen uit Tsjaad en Niger hebben in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Damask een massagraf ontdekt met daarin meer dan zeventig lichamen, meldt de BBC. De terreurgroep Boko Haram werd onlangs verdreven uit de stad.

Bij de lichamen zouden de kelen zijn doorgesneden en anderen zijn onthoofd. Het is onduidelijk wanneer deze mensen zijn omgebracht. Tegenover persbureau AFP laat kolonel Azem Bermandoa Agouna uit Tsjaad weten dat hij zo’n “honderd lichamen” heeft gezien in de stad.

Samen met eenheden uit Tsjaad, Kameroen en Niger maakt Agouna deel uit van een offensief tegen Boko Haram. Na jaren strijd in Nigeria lijkt het tij gekeerd en is de terroristenbeweging in het defensief gedreven, schreven correspondenten Peter Vermaas en Koert Lindeijer al eerder in NRC Handelsblad. De Nigeriaanse president Goodluck Johnson voorspelt zelfs dat alle gebieden in handen van Boko Haram binnen een maand bevrijd zullen zijn. “Met de dag worden zij zwakker en zwakker”, zei hij vandaag tegen de BBC.

Eerder deze week heroverden Nigeriaanse troepen ook al de strategische stad Bama, de op een na grootste stad in de provincie Borno. Deze plaats werd vorig jaar september ingenomen door Boko Haram. Ook hier werden tientallen vrouwen vermoord, voordat de terreurgroep de stad verliet. Volgens getuigen zouden de slachtoffers “afgeslacht zijn” om te voorkomen dat zij in handen van “ongelovigen” zouden vallen.