Lichamen omgekomen militairen Mali aangekomen in Eindhoven

Op vliegbasis Eindhoven zijn de lichamen van de twee in Mali omgekomen militairen aangekomen. Ze kwamen om het leven toen hun Apache-helikopter verongelukte bij een schietoefening.
Op vliegbasis Eindhoven zijn de lichamen van de twee in Mali omgekomen militairen aangekomen. Ze kwamen om het leven toen hun Apache-helikopter verongelukte bij een schietoefening. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

De twee in Mali omgekomen militairen zijn vanmiddag op vliegbasis Eindhoven aangekomen. Zij kwamen dinsdag om het leven toen hun Apache-helikopter neerstortte bij een schietoefening.

De lichamen worden in Eindhoven ceremonieel overgedragen aan de familie, schrijft persbureau ANP. Tijdens deze plechtigheid zijn minister van Defensie Jeanine Hennis en generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, aanwezig.

Nederland doet met bijna vijfhonderd militairen mee aan de missie van de Verenigde Naties om Mali te stabiliseren na een coup in 2012. Zij zijn daar verantwoordelijk voor het verzamelen van inlichtingen voor de Verenigde Naties. Defensie heeft vier Apaches meegestuurd om informatie te vergaren en de special forces te ondersteunen bij hun expedities door Noord-Mali. De Apaches vallen rechtstreeks onder het commando van de VN-commandant in Mali en werden in januari ook ingezet om rebellen te beschieten die een VN-kamp hadden aangevallen.

In afwachting van het onderzoek naar het ongeluk blijven alle 28 Nederlandse Apache-helikopters voorlopig aan de grond. Het aan de grond houden van de toestellen is volgens het ministerie van Defensie een standaardmaatregel. Hoelang het onderzoek gaat duren is nog niet duidelijk. De crashsite wordt beveiligd door commando’s.