Leuk, zo’n zonsverduistering - tot de stroom overal uitvalt

2002-12-04 12:11:00 WMR03 - 20021204 - KOOLYMILKA, AUSTRALIA : The diamond ring formation occurs after the moment of totality of Australia©s first total solar eclipse in 26 years at Koolymilka north of the outback town of Woomera, 04 December 2002, in central Australia. Koolymilka is in a tiny 32 kilometre-wide umbral band running across the desolate state of South Australia which witnessed the eclipse shortly before sunset at 1940 local time. EPA PHOTO AFPI TORSTEN BLACKWOOD tb/rab Foto EPA / Afpi Torsten

Een stresstest voor ons energienet. Zo wordt de zonsverduistering van vandaag ook wel genoemd.

Een deel van de Europese stroom komt uit zonne-energie. Als gevolg van de verduistering zullen zonnepanelen minder stroom leveren.

Wat is er aan de hand?

De nationale hoogspanningsnetten zijn in Europa (deels) met elkaar verbonden. Om een stabiele stroomvoorziening te kunnen garanderen, is het belangrijk om de balans op die netten te handhaven. Europese netbeheerders stemmen vraag en aanbod daarom nauwkeurig op elkaar af, zodat zich geen grote pieken of dalen voordoen.

Tenminste, op een normale dag. Bij een zonsverduistering stopt de toevoer van zonne-energie heel plotseling. Netbeheerders in heel Europa zien de toevoer van energie binnen enkele minuten afnemen, terwijl de vraag iets toeneemt. De balans zou daardoor verstoord kunnen raken. Maar, daar is over nagedacht: stroomproducenten moeten een dag van te voren doorgeven hoeveel elektriciteit ze verwachten te leveren en met welke centrales.

Welke maatregelen zijn er getroffen?

De Nederlandse netbeheerder TenneT heeft een noodcapaciteit van 500 megawatt achter de hand. Genoeg om de ontbrekende hoeveelheid tijdens de zonsverduistering te compenseren. TenneT schakelt die extra stroom in vanuit het controlecentrum in Arnhem op het moment dat de zonne-energie afneemt. De stroom komt van kolen- of gascentrales, die voor de gelegenheid extra bijdraaien.

De hoeveelheid energie die op een zonnige dag wordt opgewekt, tegenover de hoeveelheid tijdens de zonsverduistering van vandaag, in megawatt.

TenneT

TenneT

Wat kan er misgaan?

Het (beperkte) risico zit vooral in het aan- of uitschakelen van de extra stroom. Als de netspanning bij het overschakelen niet op peil blijft, kan dat tot stroomuitval leiden.

Aan het begin van de zonsverduistering, om half tien, zijn er niet heel veel risico’s. De hoeveelheid zonne-energie neemt af, dus de netwerkbeheerder schakelt stroom bij. Dat luistert nauw: de spanning op het elektriciteitsnet moet constant blijven.

Dus, moeten we bang zijn?

Nee, want stroomuitval in grote delen van Europa is echt een worstcasescenario, laat een woordvoerder van netbeheerder TenneT weten. De organisatie bereidt zich al maanden zeer zorgvuldig voor op de zonsverduistering en verwacht geen grote problemen.

Maar er zijn factoren waar TenneT geen invloed op heeft. Het weer, bijvoorbeeld. Het is nog niet duidelijk of het aan het eind van de ochtend bewolkt zal zijn. Het controlecentrum zal vandaag dus op de weersituatie moeten inspelen. Zo blijft het toch nog spannend.

    • Boris Lemereis